Комеморација поводом смрти Дејана Брђовића, прослављеног одбојкашког репрезентативца, тренера и заслужног грађанина града Краљева, одржана je данас у препуној сали Градске управе града Краљева.

На комеморативном скупу, од Дејана Брђовића су се опростили: у име пријатеља, колега и сарадника – Миливоје Митровић, председник УО ОК Рибница, у име ОК Црвена звезда и Удружења одбојкашких тренера Србије – Богдан Сретеновић, у име саиграча – Жељко Танасковић, у име Одбојкашког савеза Србије – Ненад Голијанин, први потпредседник. 

Комеморацији су, између осталих, присуствовали генерални секретар председника Републике Недељко Тењовић, државни секретар у Министарству омладине и спорта Предраг Перуничић, градоначелник Краљева Томислав Илић и бројни функционери и представници града Краљева, функционери града Новог Сада, града Београда, представници одбојкашких савеза Србије, Македоније, Црне Горе, одбојкашки репрезентативци Србије, играчи и тренери бројних клубова, родбина, пријатељи, поштоваоци Дејана Брђовића… 

 

Дејан Брђовић, прослављени одбојкашки ас, преминуо је јуче у Београду после кратке и тешке болести, два месеца пре 50. рођендана. 

Одбојкашку каријеру је почео у родној Жичи, а наставио у Рибници и Црвеној звезди. Вансеријски таленат и свестрани одбојкаш, славу краљевачке, српске и југословенске одбојке проносио је широм света. Играо је у Грчкој за Олимпијакос, Орестијаду и АЕК, у Италији за Рому, Милано, Лорето и Лубе, а играчку каријеру је завршио 2006. у Радничком из Крагујевца.

Био је капитен репрезентације Југославије, са којом је освојио бронзану медаљу на Олимпијским играма 1996. у Атланти, бронзану медаљу на Европском првенству 1995. у Атини, сребрну медаљу на Медитеранским играма 1991. у Атини и златну медаљу на Универзитетским играма 1987. у Загребу.

Играо је још за Југославију на првом учешћу у Светској лиги 1997, на Европским првенствима 1987. и 1989. и Универзитетским играма 1985. године. 

Тренерску каријеру је почео у Радничком из Крагујевца, а наставио у италијанској Новари, азербејџанској Рабити из Бакуа у два наврата, Кини, па Визури. Смрт га је затекла на месту тренера пољског Шћећина.

Оставио је супругу Јелену, ћерку Александру и сина Алексу.

Дејан Брђовић је сахрањен данас на гробљу у Жичи.

         

         

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email