Наш суграђанин, угледни краљевачки привредник и спортски радник, оснивач и власник предузећа „Афикс“, Слободан Бобан Ђерковић, после дуже болести, преминуо је у седамдесет првој години.

На комеморацији, одржаној у Градској управи града Краљева, од Слободана Ђерковића опростили су се представници града Краљева, сарадници, пријатељи…

Последњи поздрав дугогодишњем пријатељу упутио је Саша Веселиновић.

„Бобан је био вредан и честит. Без обзира на многа животна искушења, велике борбе кроз које је као млад човек пролазио, створио је јаку и велику породицу коју је чувао, о којој је бринуо и у сваком моменту био спреман да учини све за њих. Његове мезимице – Маја и Ана биле су његов понос и додатни мотив да буде још бољи и истрајнији, и као глава породице и као послован човек“, истакао је Веселиновић.

Према његовим речима, Бобан је одувек имао „жицу“ за бизнис. Пре више од 40 година је, са својим братом Зораном и пар пријатеља, из викендице у Лопатници, покренуо приватан посао који је постао, не само код нас, него и у региону, надалеко познат гигант – „Афикс“.

Он је подсетио да је Ђерковићева велика страст био и фудбал. Како сматра, његов пријатељ био је један у милион људи који од фудбала није зарадио, већ је само у фудбал улагао.

„Више од 50 година за Бобана је постојао само један клуб, његова друга кућа и, поред породице, највећа љубав – краљевачки „Металац“. Иако је небројено пута, када је било најтеже, помогао и нашу „Слогу“, није желео да остави свој „Металац“. Играчи су му били као синови, знао је све њихове проблеме и увек им је пружао свесрдну подршку и помоћ. Када се клуб угасио, Бобан је постао другачији, утишао се, што због нарушеног здравља, што због туге за клубом у који је уложио читав свој живот. Засигурно је да се у будућности неће повести озбиљна фудбалска прича у овом делу Србије, а да се не помене Бобан Ђерковић – Афикс“, рекао је Веселиновић.

Како је истакао, у оваквим тренуцима не постоје праве речи које би дочарале особу која је заслужила да јој се после смртног часа укаже част и поштовање које је за живота стекла.

„Знам да је све радио са пуно труда, онако како је мислио да је најбоље, а много пута и на своју штету. Оно што је иза себе оставио није лако набројати, а сигуран сам да је Бобан урадио много важних и вредних ствари за које је само он знао и о којима је ћутао. Можемо да будемо поносни што смо били део његовог живота и што смо са њим делили много лепих, али и тешких тренутака. Недостајаће нам Бобан. Већ недостаје“, поручио је Веселиновић обраћајући се Бобановој породици.

Слободан Бобан Ђурковић рођен је у Београду 18. јануара 1951. године, али је читав живот провео у Краљеву. Предузеће „Афикс“, које је препознатљиво као синоним квалитета у области водоводних и канализационих инсталација, основао је 1992. године. Успешно пословање омогућило му је да значајна средства усмери на развој спорта у нашем граду. Био је генерални спонзор Бициклистичког клуба и Фудбалског клуба „Металац“ који је најбоље резултате у својој дугој и богатој историји остварио управо у том периоду.

Ђерковић је био председник Фудбалског савеза Рашког округа и потпредседник Фудбалског савеза региона Западна Србија, као и члан Скупштине Фудбалског савеза Србије, а не тако давно и члан Извршног одбора ФСС.

Пленио је ауторитетом, предусретљивошћу и великодушношћу, којима је завредио велико поштовање како Kраљевчана, тако и бројних познавалаца из света привреде и спорта широм Србије.

Иза себе је оставио супругу, две ћерке, унуке и праунучиће.

Print Friendly, PDF & Email