Компанија „Леони“, највећи индустријски послодавац који тренутно запошљава 13.700 лица на нивоу Србије, 4.330 у фабрици у Краљеву, представила је у нашем граду досадашњи рад и запошљавање и изложила планове, превасходно везане за запошљавање у предстојећем периоду. Компанија планира да запосли у Краљеву укупно 7.000 лица, али, првенствено, план је да, у што краћем року, у нашем граду запосли 1.000 нових радника.

Представницима Националне службе за запошљавање – Филијала Краљево, Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, Регионалне агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа, Школске управе Краљево, Факултета за машинство и грађевинарство Краљево, Центра за социјални рад Краљево, Удружења инжењера и техничара „Добривоје Божић“, Службе за управљање пројектима и локално-економски развој односно Савета за запошљавање, Канцеларије за младе, организације Хелп, Praxis-а, Удружења „Руке пријатељства“, омладинских задруга „Дуга“ и „Копаоник“, Aгенције MG GROUP HR SERVICES, MANPOWER… представници „Леонија“ су представили компанију глобално, али и локално – фабрику у Краљеву – шта нуди, који су бенефити запошљавања у „Леонију“, у којој су фази развоја различити пројекти и зашто су им потребни додатни људи, с циљем да се са релевантним институцијама креира конструктивно партнерство и заједно ради на остварењу великог и озбиљног циља.

Доласком ове компаније у наш град, осетно је побољшана привредна ситуација, а на тржишту рада смањен број незапослених лица. Према речима градоначелника Краљева др Предрага Терзића, отварање фабрике „Леони“ је у потпуности променило живот у Краљеву.

„Четири хиљаде и три стотине краљевачких породица сваког месеца прима редовну плату у „Леонију“. Њихов кућни буџет је зато већи, али је већи и буџет Града Краљева. Зато што имамо све више новца по основу наплаћеног пореза на зараде, можемо да градимо нове километре асфалтних путева, нове километре водоводне и канализационе мреже, да реконструишемо улице и тргове. Зато наш град из дана у дан напредује“, рекао је градоначелник истакавши задовољство због састанка са новим директором „Леони Србија“ Милошем Манићем и његовим сарадницима, додајући и да се организују редовно састанци са директором краљевачке Филијале Националне службе за запошљавање, представницима Школске управе Краљево, Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког округа. Он је истакао да је састанак са представницима „Леонија“ и презентација компаније прилика за разговоре о даљем развоју „Леонија“, али и о даљем развоју Краљева.

„’Леони’ који запошљава сутра 5.000 или 6.000 радника значи боље и развијеније Краљево, Краљево у ком су кућни буџети пуни, али и град у коме је буџет Града из дана у дан све већи“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Директор „Леони Србија“ Милош Манић је нагласио да, у сарадњи са градоначелником и представницима Града, Националне службе за запошљавање и свим релевнтним институцијама, у „Леонију“ желе да нагласе значај наставка сарадње и да је интензивирају како би адекватно пратили потребе и повећање производних капацитета фабрике у Краљеву. Како је навео, фабрика у Краљеву је унела живот, напунила кућне буџете, пуни и градски буџет, али компанија има и даље велике потребе за запошљавањем.

„Могу да најавим да у наредном периоду од месец-два планирамо да упослимо још 700 до 800 радника, а већ у првом кварталу наредне године укупно око 1.000 радника. Компанија ‘Леони’ пружа јако добре услове рада, што се може потврдити у пракси наших фабрика које постоје у Нишу, Малошишту, Дољевцу и Прокупљу. С обзиром на то да је у Краљеву дуго постојала привредна атмосфера без велике индустрије, сви заједно морамо радити на усклађивању очекивања радника са потребама оваквих великих система, то је наш заједнички задатак“, поручио је Манић и додао:

„’Леони’ функционише успешно и представља стабилну компанију која радницима пружа сигурну, стабилну месечну зараду, која никако није на нивоу мнинималца, и омогућава преквалификацију, тако да сам образовни профил радника није толико битан јер имамо одличан тренинг сектор који омогућава преквалификацију за наше потребе. ‘Леони’ је компанија која пружа развојне могућности како за директне тако и за индиректне раднике компаније“, казао је директор „Леони Србија“ захваливши Граду на подршци и изразивши наду да ће, заједничким снагама, успети да унесу још живота, донесу још посла у Краљево и наставе пут успеха.

Како је истакла директор људских ресурса „Леони Србија“ Јелена Спасић,  услови рада и систем награђивања и бонуса важи за све четири фабрике које послују унутар Србије још од 2009. године, а у питању је стално и стабилно радно место.

„Запослење у ‘Леонију’ нуди модерно, врло пријатно и лепо радно окружење. Људи раде у тимовима, са фантастичном енергијом, постоји систем бонуса – за ефикасност и квалитет. Наша компанија се препознаје и разликује од других по томе што даје прилику свима, јер нуди комплетан систем обуке унутар свог школског центра и невероватне прилике за напредовање и даље усавршавање“, поручила је директор људских ресурса компаније „Леони“.

Директор краљевачке филијале Националне службе за запошљавање Снежана Прелић је истакла да је циљ састанка да се пружи максимална подршка компанији „Леони“ у смислу информисања кандидата који су заинтересовани за рад у компанији.

„Од 2018. године, од када компанија ‘Леони’ постоји у Kраљеву, са евиденције Националне службе за запошљавање у Краљеву је информисано и упућено више од 11.000 радника. Тренутно у фабрици ради више од 4.000 радника и, по евиденцији Националне службе за запошљавање, око 60 одсто се и запослило“, рекла је Снежана Прелић.

Ова велика немачка интернационална компанија, која званично послује више од сто година, присутна је на свим континентима, увек је број један на европском тржишту, а у свету међу првих пет произвођача кабловских сетова. Послује у 147 фабрика у 18 земаља, има више од 100.000 радника укупно, а у Србији скоро 14.000, што чини да „Леони Србија“ има велики удео у укупном пословању компаније „Леони“ глобално.

Фабрика у Краљеву је тренутно највећа фабрика унутар „Леони“ система у Европи. Поростире се на 60.000 m2, од чега је 45.000 производни део, а планирано је да у њој ради чак 7.000 запослених. У „Леонију“ настоје да све неопходне ресуре предвиђене бизнис планом запошљавања за ову годину и реализују.

Print Friendly, PDF & Email