Чланови Савета за родну равноправност града Краљева и Женске одборничке мреже Скупштине града Краљева одржали су конференцију за новинаре, чија је тема била насиље над женама односно „Ниједна жена мање, ниједна мртва више“. Они су скренули пажњу на то да је у Србији од почетка године убијена 21 жена, а у последња три дана чак седам жена, као и да је претходног дана, у центру Краљева, у току дана, рањена двадесеттрогодишња девојка. 

Како је истакла председница Савета за родну равноправност Лидија Павловић, схватање насиља у породици као приватне, личне ствари или дела фолклора, као и очекивање да је жена дужна да с времена на време претрпи злостављање, јесу фактори који доприносе расту насиља према женама.

„Насиље није приватна ствар, као што ни жена није ничија приватна својина. Министарство правде је јуче поставило полазне основе за системску борбу у сузбијању кривичног дела против полне слободе и кривичног дела против брака и породице. Очекујемо хитну интервенцију државе по овом питању, јер нема оправдања што насилници нису спречени и приведени. Потребна је поштовање конвенције Савета Европе у спречавању и борби против насиља у породици и над женама односно Истамбулске конвенције. Неопходно је да се промени Кривични законик, потребно је дефинисати породицу у Породичном закону. Аутономни женски центар и Женска парламентарна мрежа упутили су предлоге да се у закон уведе и да полиција има овлашћења да удаљи насилника из стана и да се забрани контактирање са жртвом, а не да се, као до сада, жртве насиља измештају из својих домова и смештају у сигурне куће“, рекла је Павловићева.

Она је истакла да град Краљево и Савет за родну равноправност имају изузетно добру сарадњу са институцијама, преко мултисекторског тима, са којима се састају једном месечно како би радили на томе да у Краљеву буде што мање случајева насиља.

„О насиљу не сме да се ћути јер ће у супротном ту тишину прекинути пуцањ“, поручила је председница Савета.

Координаторка Женске одборничке мреже у Скупштини града Краљева Весна Милојевић упутила је апел свим институцијама друштва да интензивирају своје активности, повећају овлашћења професионалним лицима која се баве овом проблематиком, мислећи на полицију, правосуђе, Центар за социјални рад, здравствене центре.

„Истовремено, ово би био апел преко Женске парламентарне мреже Народној скупштини Србије да по хитном поступку усвоји измене Кривичног закона који је везан за ову проблематику. То је већ кренуло на неки начин да се решава, добили смо информацију од председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић да је најављено усклађивање Породичног и Кривичног закона да би се све то ускладило и да бисмо захваљујући томе добили бољу координацију на терену свих ових служби. Ово би био начин да се повећа превентива и да се смањи овакво насиље“, изјавила је Милојевићева.

Заменик начелника Одељења полиције ПУ Краљево Горан Бачкуља рекао је да Полиција, као институција која је и потписница локалног споразума везано за проблематику насиља у породици, и која има представника у мултисекторском тиму, подржава све активности институција, органа, организација које се баве овом проблематиком, а све у циљу смањења оваквих догађаја везаних за насиље у породици, као и за оснаживање жртава да у што већем броју пријављују такве догађаје. Према његовим речима, у претходном периоду било је и случајева који су остали скривени од јавности, од свих институција, нису процесуирани само зато што нису пријављени.

Конференцији су присуствовали и други чланови мултисекторског тима из Центра за социјални рад, Предшколске установе и других институција и организација који се боре против насиља над женама.

 
 
 

Print Friendly, PDF & Email