На данашњој конференцији за новинаре градоначелник Краљева Љубиша Симовић је саопштио да је Влада Србије одобрила пројекат изградње хале спортова у Краљеву. Вредност овог пројекта је 450 милиона динара а средства ће обезбедити по пола Влада Србије и град Краљево. По речима градоначелника хала ће бити највероватније завршена до краја 2011 године и имаће 3.000 фиксних и 1.000 покретних седишта.
Локација за изградњу хале је у Рибници на месту расадника Србијашума, са којима је већ договорено све о замени парцела.
Градоначелник са сарадницима је такође упознао новинаре са тим докле се стигло са радовима који се тренутно изводе у граду а посебно са завршетком реконструкције улице Цара Душана.

 

Европска недеља демократије                                                                 15. Октобар 2010. 

 

 Град Краљево, и другу годину за редом прикључио се обележавању Европске недеље локалне демократије, која се обележава у градовима и општинама у 33 земље Европе. Обележавање Европске недеље демократије је заједничка иницијатива Савета Европе, Конгреса локалних и регионалних власти и представља годишњи догађај на националном и локалном нивоу који је организован од стране локалних власти истовремено у свим земљама Европе. Ова недеља је изабрана у почаст Европској Повељи о локалној самоуправи, отворена за потписивање на 15.10. 1985. године, а чији је потписник и наша земља. Активности се спроводе у циљу приближавања локалне власти грађанима са једне стране, као и унапређења знања грађана о локалним властима и охрабривању грађанског учешћа на локалном нивоу са друге стране. ЕЛДВ има за циљ да се кроз сарадњу грађана и изабраних представника локалне власти подигне свест европских грађана о томе како локалне власти раде, да их информише о могућностима за учешће у доношењу одлука на локалном нивоу и да се као резултат, скрене пажња на то да је њихово учешће у локалним пословима од кључног значаја за одржавање виталности локалне демократије.
Организовање локалних манифестација широм континента, под заједничким називом – "Европска недеља локалне демократије" доприноси јачању перцепције грађана о локалној демократији, као заједничкој европској вредности и основи за изградњу демократског друштва. Млади људи играју суштинску улогу као мултипликатори поруке недеље, па се учешће младих и деце у недељи јако подстиче.
С обзиром да је тема обележавања ове године очување животне средине, енергетска ефикасност, климатске промене, Град Краљево је у сарадњи са Културним центром организовао данашњу Трибину на тему ''ЗАШТИТА ВОДА'' чији је циљ да нашим младим суграђанима представи активности предузећа које је основано у циљу обављања за град веома важне делатности – водоснабдевања и сакупљања и одвођења отпадних вода.
Циљ трибине је био да се подстакне омладински активизам како би допринело решавању проблема са којима се сусрећу у свом окружењу.
Омладина је имала прилику да се упозна са конкурсом у оквиру пројекта ''Е могу и ја! 2010'' (http://www.resivoje.rs) који спроводи Европски покрет у Србији а финансира Министраство омладине и спорта. Конкурс је намењен за све оне који имају сјајну екипу и имају идеје и жељу да мењају околину, а не она њих. Стручну и техничку помоћ у попуњавању формулара пружиће Служба за управљање пројектима и локлани економски развој. Конкурс је отворен до 1. новембра 2010. године.

 

Print Friendly, PDF & Email