Tактичко показна вежба заштите и спасавања од поплава, која подразумева и евакуацију и збрињавање угрожених, под називом „Плави чуперак 2015“, биће одржана у петак, 13. новембра 2015. године, са почетком у 10.00 часова, у вртићу „Плави чуперак“ у Ушћу, најављено је на конференцији за новинаре коју су том приликом сазвали Одељење за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерскогеолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева и Предшколска установа Олга Јовичић Рита“.

Како је истакла Наташа Милић, помоћник директора Предшколске установе, вежба ће сваког месеца бити одржавана у другом вртићу, тако да ће свих дванаест вртића бити укљученo у акције у предстојећих годину дана.

„Мислим да је јако потребно да сви будемо обучени и укључени у спапсавање деце и особља у ситуацијама попут пожара, поплава, земљотреса. Битно ја да у тој организацији сви знамо која нам је улога и где нам је место“, рекла је Милићева.

Симулација поплаве биће организована у вртићу у Ушћу јер је процењено да је тај део територије града Краљева најугроженији од могућих поплава – река Ибар и Студеница и још једног потока.

Према речима начелника Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерскогеолошке и сеизмичке послове Здравка Максимовића, битно је да се грађани упознају са садржајем вежбе, придржавају јавног реда и мира и не ремете активности учесника вежбе цивилне заштите, као и да се води рачуна о безбедности свих учесника и посматрача.

Он истиче да је много битно да се сви сачувамо, да се раде планови заштите и спасавања на микро локацијама, да деца буду укључена. Максимовић је захвалио медијима на томе што овакве акције, захваљујући њиховој укључености, допиру до грађана. У Ушћу ће бити подељен промотивни материјал за понашање у случају поплава и непосредно пре него што се догоде. Максимовић истиче да је битно да сви раде на себи, имају комплет прве помоћи, да свака породица направи свој план евакуације.

У вежби у Ушћу ће учествовати и Саобраћајна полиција ПУ Краљево, Дом здравља Краљево, Одељење комуналне полиције Градске управе града Краљева, Општинска организација Црвеног крста Краљево, Председник Савета Месне заједнице Ушће, повереници цивилне заштите, АД „Нови Пазар – Пут“.

            Одељење је направило „Елаборат за извођење вежбе 'Плави чуперак 2015’“, који за циљ има да првенствено васпитаче и техничку службу установе, као и родитеље деце, анимира и покаже битност цивилне заштите. Посебан акценат у вежби је стављен на децу, као посебно осетљиву и специфичну категорију. 

Конвенција Уједињених нација о правима детета ратификована је 20. новембра 1989. године на 44. заседању Генералне  скупштине Уједињених нација у Њујорку. Деца су у међународном праву препозната као посебно осетљива категорија за чију заштиту нису довољни уобичајени механизми. Као аутономне личности са специфичним правима и потребама, нису само објекти заштите што се тиче одраслих, првенствено родитеља, већ и субјекти права. С обзиром на то да кроз редован систем школовања немају предмет цивилну заштиту, а ипак је реч о будућим грађанима и руководиоцима, потребе за оваквом врстом едукације су посебно изражене. Васпитачи и родитељи су лица која непосредно утичу на њихово васпитање и образовање, те је неопходно у одређеном сегменту и њих едуковати.

               

 

 41. Седница Градског већа града Краљева

 

На данашњој 41.седници Градског већа града Краљева пред већницима су се нашле две
тачке дневног реда. Акти донети на овој седници:

    ♦Решење о измени и допуни Решења о распоређивању буџетских средстава индиректним корисницима
       буџета месним заједницама за 2015. годину

 

     Решење о давању претходне сагласности на Предлог одлуке о додели уговора о јавном задуживању

 

          

 

Обилазак радова на улицама у Кованлуку                              12.11.2015

 

Заменик председника Скупштине града Краљева Ненад Марковић и члан Градског већа града Краљева Маја Мачужић обишли су радове у Месној заједници Кованлук. Временски услови омогућили су радницима ЈКП „Путеви Краљево да приведу крају асфалтирање улица у овој месној заједници – 8. кованлучке и  Беранове, непосредно уз Храм светог Василија Острошког, а нешто раније и 1. аутодромске и 4. кованлучке. Представници месне заједнице су тиме испунили обећања породицама у овом делу града.

Заменик председника Месне заједнице Кованлук Милојица Васиљевић је изразио задовољство оствареним резултатима и истакао да су сарадња и добра воља челних људи града били одлучујући. Према његовим речима, мештани су углавном задовољни.

У току су и припремни радови за проширење и уређење кованлучког гробља. Грађани су учествовали у изради приступног пута, а град је помогао са механизацијом. У плану је и сређивање канализације.

Пример Кованлука је и добар пример сарадње између житеља овог дела града и локалне самоуправе. Само за асфалтирање у овој години грађани су учествовали са 15 одсто, а град са 85 одсто. Укупна вредност инвестиције је 3.200.000 динара. Урађени су и пројекти за асфалтирање нових десет улица у овом насељу.

         

 

Print Friendly, PDF & Email