Помоћник градоначелника града Краљева за рад и развој месних заједница Александар Протић одржао је конференцију за новинаре посвећену опредељеним средствима за рад и развој месних заједница у Нацрту одлуке о буџету града Краљева за 2016. годину и другим актуелним питањима о раду месних заједница. Конференцији су присуствовали и председници савета месних заједница Ратина, Матарушка Бања и Зеленгора.

Помоћник градоначелника се најпре осврнуо на недавно одржани састанак са преседницима савета месних заједница, коме су, од укупно 68, присуствовала 44 председника. На састанку су, како је речено, разменили идеје и разговарали о значајним питањима која ће се односити на планирање буџета града за 2016. годину, које је у току. Он је подсетио на то да су савети месних заједница конституисани децембра 2014. односно јануара 2015. године, истакавши да сада председници савета у пуном капацитету и легалитету могу да утичу на доношење одлуке о буџету града Краљева за 2016. годину.

Протић је подсетио на то да је у последњих месец дана за асфалтирање и мостове уложено 13.300.000 динара. Како је истакао, Нацртом одлуке о буџету града Краљева планирано је за рад и развој месних заједница 24.500.000 динара. У претходне три године, подсетио је, за реновирање домова културе у месним заједницама, потрошено је 107.039.000 динара, а у нисконапонску мрежу, према подацима ЕПС-а, уложено је 25.429.000 динара. Програмом Дирекције за наредну годину, преко програма уређивања грађевинског земљишта, каже Протић, планиране су пројектне активности које се односе на локални развој и просторно планирање и опредељен је износ од 388.800.000 динара. У оквиру раздела који се односи на комуналне делатности, опредељено је 358.700.000, а на пројекте путне инфраструктуре – 390.100.000 динара.

Сви захтеви месних заједница у 2015. години су систематизовани, а процењена вредност је око 1.400.000.000 динара. Ни град Краљево, али ни било који други град, каже Протић, нема капацитета да изађе у сусрет свима, и то одједном. Потребан је системски приступ – прву линију приоритета одређују савети, а затим град и предузећа која то треба да реализују, каже он.

Према Протићевим речима, Фонд за развој пољопривреде града Краљева, са буџетом од око 90.000.000 динара, утицаће на развој сеоских месних заједница у наредној години, а и Фонд за екологију града Краљева, са 40.000.000 динара, има своју намену и сврху у служби месних заједница (контрола воде, рашчишћавање дивљих депонија, куповина киштри).

Он је такође најавио да ће у наредној години бити израђена студија о оправданости градских и приградских линија у превозу, приликом чега ће председници савета месних заједница бити консултовани о стајалиштима, најпотребнијим линијама.

Број блокираних месних заједница, услед неплаћених рачуна за струју, са 31, сведен је на седам.

Први пут ове године, речено је на конференцији, опредељено је осам милиона динара за развој сеоског туризма, тако да ће, након усвајања програма, регистрована сеоска домаћинства која се баве том делатношћу имати права да аплицирају. 

Трудићемо се да Одсек за месне заједнице постане апсолутно сервис месних заједница, и у стручном смислу, и приликом помоћи у писању пројеката – поручио је помоћник градоначелника за рад и развој месних заједница Александар Протић.

 


          

 

Print Friendly, PDF & Email