Након састанка Штаба за ванредне ситуације града Краљева и обиласка терена, у понедељак, 18. јануара 2016. године, на конференцији за новинаре, градоначелник града Краљева Томислав Илић – командант Градског штаба за ванредне ситуације, и начелник Одељења за ванредне ситуације Радоица Кочовић упознали су грађане са ситуацијом на територији града Краљева с обзиром на тренутне временске прилике и снежне падавине.

Према речима градоначелника, ЈКП „Путеви“ и ЈКП „Чистоћа“ су ових дана за чишћење снега ангажовали око 100 људи и 91 возило. Проблема у водоснабдевању нема. „Топлана испоручује топлотну енергију у пуном капацитету, а уколико температура буде веома ниска, грејаће и целе ноћи.

Задовољни смо ангажовањем и људства и механизације. Мислим да су јавна комунална предузећа урадила посао како треба и надам се да су суграђани задовољни. Апеловао бих и на грађане и на власнике локала да почисте испред својих стамбених зграда и локала“, поручио је градоначелник нагласивши да је ових дана појачан надзор комуналне полиције.

Како је речено, проблеми постоје у неким месним заједницама у брдскопланинским пределима, као што су Лопатница, Баре, Гледић и Гокчаница, где је висина снега тренутно изнад 60 цм и поједини споредни путеви нису очишћени. Градски штаб за ванредне ситуације је у сталном контакту са председницима савета месних заједница. Урађен је додатни план функционисања зимске службе у брдско-планинским и сеоским месним заједницама. Данас је по једну старију особу, бубрежног болесника, у Гледић послато возило како би му била указана медицинска помоћ.

Сви путеви прве и друге категорије на територији града Краљева су очишћени, као и регионални путеви ка Гочу (на коме се, у школи у природи, налазе деца из Сомбора), Студеници и дуж Ибарске магистрале. Мостови се чисте. Купљено је специјално возило за чишћење тротоара. Градска „Чистоћа“ је од Савета за безбедност саобраћаја добила елеватор за избацивање снега на страну. Чисте се шахтови и сливници да се не створе акумулације и лед.

Делови под снегом се посипају сољу и ризлом. На важним саобраћајницама првог и другог реда се баца калцијум-хлорид да се, ако температура падне испод минус пет степени, не ствара поледица. До сада је бачено 134 тоне соли, 26 тона агрегата и 300 литара течности калцијумхлорида који делује и до -20 степени.

И поред веома ниских температура и сталних падавина, снабдевање електричном енергијом на подручју Рашког округа функционише нормално и без икаквих проблема, рекао је Радоица Кочовић.

Прилази ка школама су проходни, а биће очишћена и паркинг места и школска дворишта. Путеви ка школама које се налазе у забаченим крајевима такође су проходни, тако да ниједна школа на подручју Рашког округа није морала да откаже наставу.

У зависности од развоја ситуације, Градски штаб за ванредне ситуације ће се састајати и редовно извештавати, речено је на конференцији за новинаре.

          

Print Friendly, PDF & Email