Поводом обележавања 22. октобра, Дана ослобођења Краљева у Првом светском рату, одржана je конференција за новинаре. О значају сећања на овај значајан догађај, као и о програму припремљеном за прво обележавањe ослобођења Краљева у Првом светском рату, говорили су председник Скупштине Сретен Јовановић и чланови Одбора за обележавање – председник Миша Милосављевић и чланови – песник Милош Милишић, редитељ Миодраг Динуловић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милан Матијевић.

Краљево први пут обележава дан када је ослобођено у Првом светском рату, а придружило се и обележавању 100 година од почетка Великог рата, што је део великог државног пројекта. Град је много претрпео у овом, као и у другим ратовима. До сада је Друштво за неговање ослободилачких ратова „Јово Курсула“ углавном било носилац активности, а ове године је град организатор.

„Србија је 1914. године имала четири милиона становника, а у Првом светском рату је изгубила 1.180.000. На ратиштима на којима је војевала српска војска, 379.000 војника и официра је оставило кости. Краљево је 1914. године имало 5.000, а завршетак ратних операција дочекало је са 2.000 становника. То говори о великом страдању нашег народа. Октобар је месец поноса, отпора, бола и пркоса“, рекао је Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева.

Према речима Милоша Милишића, Одбор за обележавање овог значајног датума има за циљ не само организацију прославе и обележавања, већ, пре свега, да се бори против краткотрајног памћења.

„Ми немамо права да заборављамо. На овај начин ми поручујемо забораву „збогом“ и поручујемо онима који ће после нас доћи да ни они неће имати право да забораве оне људе који су проливали крв за нашу и њихову будућу слободу. Ко год је пролио кап крви, заслужује велики пијетет, поштовање и ми на овај начин њима кажемо – хвала“, поручио је Милишић.

Редитељ Миодраг Динуловић најавио је Свечану академију „У славу хероја“, тј. у славу оних који су задужили све нас у Првом, отаџбинском, Великом рату.

„Град Краљево, глумци Краљевачког позоришта, Друштво „Јово Курсула“, професори Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ и Оркестар 27. септембар, 50 метара иза леђа популарног Милутина, одаће пристојну и достојну пажњу и поштовање онима који су заслужни за то сунце слободе које меримо Милутиновом сенком на овом великом тргу. Државну заставу, коју ће дочекати председник Скупштине, који ће се и обратити на Академији, унеће официр Одреда жандармерије. Трудићемо се да то вече протекне у најдубљем пијетету. Костур за манифестацију је текст „Солунци говоре“ Антонија Ђурића, реална сведочења оних који су преживели и остали трајна успомена на херојску епопеју 1914-1918. године“, рекао је Динуловић.

Милан Матијевић, који ће бити беседничар на Академији, о односу нашег народа према херојима каже:

„Наш народ памти ликове и дела ратника са овог подручја који су оставили кости на многим ратиштима, поштује жртве које су своје животе узидале у темеље слободе Србије, слободе Краљева. На подручју Краљева постоји 57 споменика и разних споменичких обележја – спомен-црква, спомен-звонаре, спомен-чесме, споменици фигуралног облика, спомен-плоче, крајпуташи, споменици на сеоским гробљима. На сутрашњем дану, придружујемо се државном програму и евоцираћемо успомене, показаћемо висок степен поштовања и пијетета према тим нашим славним ратницима. Свако име урезано на споменицима говори о херојству, храбрости, пожртвовању да се Србији донесе слобода“, објаснио је Матијевић.

 На Дан ослобођења Краљева у Првом светском рату, у 11.00 часова, на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године, биће положени венци, а у 19.00 часова, у Краљевачком позоришту, биће одржана Свечана академија.

 


Print Friendly, PDF & Email