Поводом обележавања имендана града Краљева, данас је одржана конференција за новинаре, на којој су представници града и Завичајног друштва „Краљево“ говорили о богатом овогодишњем програму. Будући да је имендан града, 19. април, био Велика субота, дан уочи највећег хришћанског празника Васкрса, свечана академија ове године поморена је за неколико дана.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић најавио је свечану академију посвећену обележавању имендана града Краљева, која ће бити одржана 25. априла, у свечаној сали Градске управе града Краљева, са почетком у 17.00 часова. Осим овог централног догађаја, према речима заменика градоначелника, Организациони одбор и ове године укључио је све институције културе града Краљева у обележавање имендана, тако да су своје програме имендану посветили и Народна библотека „Стефан Првовенчани“, Краљевачко позориште, Народни музеј Краљево, Историјски архив, Културни центар Рибница, Дом културе Ушће, као и Завичајно друштво Краљево. Он је захвалио свима који су дали допринос обележавању овог веома значајног датума за град Краљево, будући да и у свечаној академији поводом имендана града Краљева учествују Краљевчани и да за њену реализацију нису била потребна додатна средства из буџета града.

Песник Милош Милишић је подсетио на значајан догађај из XIX века, када је краљ Милан удовољио жељи Краљевчана и варошицу Карановац, указом 1882. године, назвао Краљево. Као главни и одговорни уредник листа „Завичај“, говорио је и о новом броју овог часописа, посвећеног управо обележавању 19. априла. Овај број доноси текстове о имендану, а, између осталог, говори и о томе како су путописци XIX века видели наш град – ,,…нестваран град међу плавичастим брдима идеалан за одмор душе….“, утврђење Маглич, затим о задужбинама и задужбинарима, о идеји градње Краљевграда, о савременом животу Краљева, изградњи „Главчићевог моста“, али доноси и сећања на преминуле Краљевчане.

Милан Матијевић, заменик председника Завичајног друштва „Краљево“, истакао је да је 1882. година значајна и за прошлост Краљева, али и државе Србије – краљ Милан је те године подигао државно уређење са нивоа кнежевине Србије у ранг краљевства. Будући да је град и ове године успео да обједини бројне учеснике на обележавању 19. априла, који је и Дан Завичајног друштва „Краљево“, он је истакао да је ово посебна част за завичајце и предложио да се вишедневно обележавање настави и убудуће. Напоменуо је да подружнице Завичајног друштва „Краљево“ из Београда и Новог Сада такође учествују у обележавању имендана Краљева у Београду и Новом Саду. Ипак, матица Завичајног друштва је у Краљеву јер они настоје да Краљевчане врате завичају, да ту покажу своја знања, достигнућа, црпе нову енергију, развијају завичајну припадност да би младима били инспирација и подстицај да воле свој завичај.

            ПРОГРАМИ У ОКВИРУ ОБЕЛЕЖАВАЊА ИМЕНДАНА ГРАДА КРАЉЕВА 2014. > > >>


Print Friendly, PDF & Email