На конференцији за новинаре Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева, одржаној у недељу, 18. маја, командант Штаба, градоначелник града Краљева Драган Јовановић, говорио је о предстојећим активностима Штаба.

Он је најпре захвалио црногорској специјализованој екипи са Жабљака – члановима Рафтинг клуба и Асоцијације скијашких инструктора, који су дошли да помогну у санацији терена, али и свим хуманим људима који су понудили и пружили помоћ у овој тешкој ситуацији.

Градоначелник је затим известио о постављању понтонског моста у Раваници претходног дана, напоменувши да је, захваљујући Војсци Републике Србије, проблем комуникације са хиљаде одсечених домаћинстава услед порушених мостова брзо решен. Он је најавио да ће у понедељак, 19. маја, на једној локацији у Годачици, Војска такође поставити понтонски мост.

Градоначелник је даље говорио о предстојећем отклањању последица. Како је рекао, договор је да се образују оперативни подштабови у месним заједницама у којима има проблема, а које ће чинити један члан Штаба и председник месне заједнице. Један од најважнијих ће бити смештен у Основној школи у Грдици, а чиниће га два представника месне заједнице и три члана Штаба. Одмах креће планско чишћење терена и санација последица у Грдици. Биће одређена локација на коју ће бити депонован шут, шодер, камен, муљ и све што је вода оставила за собом, уз одговарајућу безбедност. Након тога следи дезинсекција објеката.

Градоначелник је апеловао на све да буду у стању приправности док траје ванредна ситуација, максимално ажурни и рационални.

Како је рекао Радоица Кочовић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву, у току су санација поплављеног терена са кога се вода повлачи и повезивање села одсечених од града услед порушених мостова (нарочито у гледићком крају). Како је изјавио Кочовић, јучерашње премошћавање омогућава надлежним јавним предузећима да наставе узводно повезивање и премошћавање. Данас се на Гледићкој реци раде две приступне рампе, а у току је и повезивање још неких делова пута. Све инспекције су у приправности, ради се на успостављању целокупне инфраструктуре. Решавају се путни правци, мостови, водовод и канализација, ПТТ мрежа и нисконапонска мрежа, рекао је он и апеловао на све да се ради плански и организовано, да се има стрпљења и разумевања. Истакао је да су сва републичка и градска јавна предузећа непрекидно на располагању. Сва техника и механизација и приватна и јавних предузећа биће стављене у функцију, а активности ће бити свакодневне док се посао не заврши. Према Кочовићевим речима, проблем праве клизишта, као што је нпр. у Раваници проблем настао услед природне бране од клизишта која је направила пустош када је пукла.

Градоначелник Драган Јовановић најавио је ванредну седницу Скупштине града Краљева за 20. мај, као и да ће бити укинут Фонд за солидарну стамбену изградњу, одакле ће око 60 милиона динара бити употребљено за помоћ и санацију. Такође је обавестио да ће у понедељак краљевачке школе нормално радити, осим школе у Годачици и истуреног одељења у Грдици, као и да деца из угрожених подручја не морају да дођу у школу уколико им је тиме угрожена безбедност. Часови ће трајати регуларних 45 минута, а први час биће посвећен едукацији омладине школског узраста у вези са поплавама, рекао је градоначелник Краљева Драган Јовановић.  


На данашњој конференцији за новинаре представници Завода за јавно здравље и Ветеринарског института Краљево упозорили су грађане али и волонтере који чисте домаћинства да буду опрезни. По речима др Владана Шапоњића из Завода за јавно здравље обавезно је коришћење гумених чизама, да се заштите отворени делови тела, да ако неко има отворене повреде да их покрије и заштити максимално. Обавезно је проветравање просторија, изношење оштећеног покућства а остало покућство које остаје у кући обезбеди и прекрије клако би се омогућио несметан приступ екипма које ће вршити дезинфекцију.
По речима Небојше Димитријевића обавезно је да се особе које раде на чишћењу објеката обавезно истуширају, оперу опрему коју су користили како би се превентивно спречило ширење билошких агенаса.
Посебно обратити пажњу на хигијену ногу због ношења обуће која је у контакту са поплавним водама.
Нарочито је важно да током санације грађани не доводе децу и да се она не играју на поплављеним теренима јер је ризик од заразе код мале деце велики.
У слчучају било какве повреде обавезно се јавити лекару јер је обозбеђен велики број вакцина против тетануса.

 

Print Friendly, PDF & Email