Савет за родну равноправност града Краљева организовао је конференцију под називом „Уједињене за јачи регион” у циљу обележавање марта као месеца борбе за остваривање женских права, родне равноправности и јачања регионалне сарадње.

У име Града, гошће је поздравио помоћник градоначелника за питања из области људских права Милун Јовановић, који је истакао значај међуопштинске и регионалне сарадње између Рашког и Расинског округа, а све у циљу јачања механизама родне равноправности.

Како је појаснила председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић, Законом о родној равноправности, који је ступио на снагу прошле године, локални механизми су много више добили на значају и свака локална самоуправа је у обавези да, поред Савета и Комисија које су до сада постојале, обезбеди и додатне механизме односно скупштинска радна тела кроз која ће пролазити одлуке које иду на Скупштину.

„Појачан је рад механизама на локалном нивоу. Кроз сарадњу са комисијама у окружењу видели смо шта све можемо заједно да постигнемо. Радили смо пројекте са општинама Рашка и Александровац и градом Крушевцом, а кључно за наше будуће пројекте је уједињеност“, изјавила је председница Савета, па додала:

„Морамо да водимо рачуна о женским правима и ономе што је суштинска борба жена свих 111 година, од када су се покренуле револуционарне промене када су у питању женска права, а то су једнакост, право гласа и самостално одлучивање, који су и повод да једни другима помогнемо.“

Како је истакла, кључ ка успеху свих локалних механизама и заједнице је женска солидарност. Као пример добре праксе у нашем граду, председница краљевачког Савета за родну равноправност навела је рад локалних установа посебно установа културе, које су успоставиле родно буџетирање и кроз своје пројекте одрадиле теме које се тичу родне равноправности – Историјског архива Краљева и Културног центра Рибница, чије директорке Весна Милојевић и Елизабета Тодоровић су присуствовале конференцији, као и Краљевачког позоришта.

Председница Комисије за родну равноправност општине Ћићевац, народна посланица Ана Пешић похвалила је иницијативу града Краљева о размени искуства која ће допринети међусобној сарадњи.

О примерима локалних и међународних пројеката који су спроведени, као и сарадњи са нашим Градом, говорила је председница Комисије општине Рашка Ивана Илић.

Иницијатива за умрежавање Савета и Комисија за родну равноправност Рашког и Расинског округа долази у право време, када жене треба да покажу да су уједињене и јаке, као и да заједничком сарадњом треба да се унапреди положај жене на територији читаве државе, истакла је председница Комисије општине Трстеник Јелена Вукчевић.

Велики акценат у раду треба ставити на међуопштинске сарадње које доприносе развоју целих региона јер јаке општине чине јаке регионе који чине јаку државу, поручила је председнице Комисије општине Александровац Катарина Петковић.

Print Friendly, PDF & Email