Представници града Краљева и Рашког управног округа примили су америчке тренере кошарке, из Оклахоме, госте краљевачког клуба америчког фудбала Краљевске круне, који од 15. до 17. јуна одржавају бесплатан кошаркашки камп за све спортисте и тренере Краљева. Краљевске круне су и домаћин и организатор овог међународног кампа кошарке у Краљеву, који води више од 20 спортских стручњака из САД. Како су најавили, очекује се учешће великог броја играча и тренера, а клуб је за камп омогућио бесплатно учешће за сву краљевачку децу и омладину која се баве кошарком. Према речима домаћина, камп је прилика да, поред едукације спортиста, најталентованије примете амерички стручњаци и они евентуално добију спортску стипендију на универзитетима у САД. Састанак је био прилика да се представи организација предстојећег кампа, али и успеси и рад клуба.

Председник клуба америчког фудбала Краљевске круне Срђан Ћосић захвалио је домаћинима на добродошлици и томе што су омогућили да за камп користе и стару и нову халу спортова и терене под обалом. Он је истакао да Круне, као друштвено одговоран тим, неколико година заредом организују кампове америчког фудбала са колеџ тренерима из САД, а од прошле године и кошаркашке кампове, будући да су Американци показали интересовање да раде са нашом децом.

Тренер Ленс Кроули, који је био у нашем граду и прошле године, истакао је да Србија има фантастичне играче кошарке и да је веома узбуђен што има прилику да ради са нашим младим играчима, нарочито због историје коју Србија има у кошарци. Он је позвао све да присуствују ревијалној утакмици између Србије и Америке у среду у новој хали спортова.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић захвалио је гостима што преносе своје знање нашој деци и пожелео пријатан боравак у нашем граду и да оду са најлепшим утисцима, нагласивши да ће град изаћи у сусрет да све буде организовано што боље.

Начелник РУО Небојша Симовић је захвалио пријатељима из Америке који су дуго година у Краљеву и раде са нашим кошаркашима.

„Потрудићемо се да, не само у Краљеву, већ у читавом Рашком округу, организујемо кампове – Врњачкој Бањи, Рашкој, Тутину и Новом Пазару. Потрудићемо се да направимо велики кошаркашки турнир, надам се у септембру, на који ће доћи познате екипе из Европе. Краљево ће у том периоду поново бити град спорта. Отварањем Краљева кроз спорт доводимо много људи који о њему причају позитивно. Из Краљева су са најбољим утисцима отишле репрезентације Израела, Хрватске и Румуније. Надам се да ће и наши пријатељи из Америке и тако нам помоћи да Краљево отворимо и према Америци. Спорт треба да доноси пријатељство, развијање односа међу земљама и новац. То је једна од најпрофитабилнијих грана и надам се да ћемо успети да све светске екипе и битна имена у спорту доведемо у Краљево. Потрудићемо се да кренемо са инвестицијом затвореног базена, аутодрома Берановац, као спортских понуда, које ће представити Краљево као битну туристичку и спортску дестинацију у Србији и шире“, рекао је начелник РУО Небојша Симовић.   

Гости из Оклахоме су, осим учешћа у спортском делу, донели и донацију у виду постељине за наше најстарије суграђане у Геронтолошком центру у Матарушкој Бањи, заједно са играчима Краљевских круна волонтерски ће поправити ограду вртића „Младост“ у Насељу Моша Пијаде, а помоћи ће и Центру за дистрофичаре.
 
 
 


Нивеа дечје игралиште                                            15.06.2015.

 

 

У оквиру кампање за сређивање дечјих игралишта широм наше земље, започете на друштвеним мрежама крајем 2013. године, иза које стоји компанија НИВЕА, и у нашем граду, код вртића „Весељко“ у Доситејевој улици, свечано је отворено НИВЕА дечје игралиште. Група родитеља, становника Доситејеве улице, подржавши идеју мајке троје деце Иване Сајић, крајем прошле године покренула је иницијативу, уз помоћ вртића „Весељко“ и ПУ „Олга Јовичић Рита“, с циљем да скрену пажњу компаније НИВЕА, која преко друштвене мреже Фејсбук – странице „Где нам расту деца“, организује конкурс за реновирање дечјих игралишта. Велики број људи окупио се на страници „За игралиште достојно детета“, поставивши бројне фотографије у прилог своје акције, и изборио се да ово игралиште у Краљеву буде реновирано.

Уз краћи програм деце из вртића, на отварању су се обратили званични представници компаније НИВЕА и града Краљева.

„Ово је победа грађана који су  створили страницу и покрет „Где нам расту деца“. Ми смо их подржали и помогли да њихов глас чују како они сами, тако и медији. И то ћемо чинити и даље. На нама је да у будућности у сарадњи са надлежним градским установама пружимо могућности да се направи, реновира и опреми што више игралишта где год постоји потреба“, рекла је Даниела Гвозденић, маркетинг менаџер Biesdorf.

Препознајући важност акције коју је покренула НИВЕА, локалне власти у Краљеву су обезбедиле припрему терена за изградњу новог дечјег игралишта. Жеља компаније НИВЕА јесте да се помогне у опремању запуштених игралишта уз повећање грађанског активизма и анимирање надлежних органа.

            Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, у име града, поздравио је госте и домаћине. Он је истакао да је пресрећан што присуствује једном оваквом догађају и захвалио компанији НИВЕА, која је препознала потребе града Краљева и помогла да се изгради игралиште, Предшколској установи „Олга Јовичић Рита“ и вртићу „Весељко“, у чијој се непосредној близини налази новоизграђено Нивеа игралиште, родитељима деце из овог дела града, који су „натерали“ све да игралиште изграде, ЈКП „Путеви“ Краљево и Дирекцији за планирање и изградњу Краљево, свима који су допринели да игралиште буде ту. Како је истакао, захваљујући иницијативи грађана овог дела Краљева, и град Краљево је пружио пуну подршку.

„Да је било потребно да једно овакво игралиште буде изграђено показују и деца и бројни суграђани овог великог насеља, у коме се налази и вртић, који су се данас овде окупили. Надам се да ће игралиште користити деци да правилно расту, да се развијају, бавећи се спортом, да сутра постану добри ученици, добри људи“, рекао је заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић.

Грађани из свих делова земље, на фејсбук старници „Где нам расту деца“, имају прилику да утичу на одабир следеће локације на којој ће бити подигнуто ново игралиште. На тај начин се заједно доприноси решавању једног од већих проблема за читаво друштво, побољшавају се услови за безбедну дечју игру на местима где расту деца.

Како истичу у компанији, вредности на којима се НИВЕА базира – блискост, поверење и одговорност, управо су оне вредности које оснажују породице. Градећи и опремајући безбедна места и окружење, НИВЕА пружа могућности деци и породицама да проведу квалитетно заједничко време. На овај начин, она ће наставити да пружа свој допринос у ствaрању бољих услова за одрастање најмлађих становника наше земље, уз константну интеракцију са грађанима и сарадњу са представницима локалних власти.

Игралиште у Краљеву је дванаесто, након игралишта у Крагујевцу, Суботици, Ужицу, Лесковцу, Нишу, Шапцу, Зрењанину, Ваљеву, Врању, Пироту, Младеновцу, и сва испуњавају највише српске и европске стандарде о безбедности дечјих игралишта односно избора справа и сигурносне подлоге на њима.Кампања намењена бициклистима                               21.06.2015

 

 

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спроводи кампању намењену бициклистима, са поруком „Управљај безбедно и буди уочљив“. У суботу, 20.06.2015, на Тргу српских ратника, чланови Савета, у сарадњи са члановима Бициклистичког клуба „Чикер“ из Краљева, указивали су грађанима на значај безбедности бициклиста у условима ноћне вожње.

О томе су говорили члан Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Душан Ђедовић, председник Бициклистичког клуба „Чикер“ Краљево Радослав Голубовић и учесници бициклистичког маратона који пролази кроз наш град, а стартује управо са Трга српских ратника у недељу, 21. јуна.

 Према подацима којима располаже Савет, на територији града Краљева, у 2014. години, укупно је настрадало 52 бициклиста – теже је повређено 16, а лакше 36. Последњих година, у порасту је број саобраћајних незгода у којима страдају двоточкаши. Неке од сугестија бициклистима како би били што безбеднији у саобраћају су и да треба да користе бициклистичку стазу, да успоре јер нису на трци, укључе светло како би их у саобраћају видели, да возе на оба точка, користе заштитну опрему, држе обе руке на управљачу, буду опрезни у кривини, да се не провлаче између возила јер је то најопасније…
 

 

 

 

 

 

 

Едукација о употреби седишта за бебе                                      13.06.2015.

 

 

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, организовао је едукацију о употреби седишта за бебе, у оквиру наставка кампање расподеле седишта за све бебе рођене и уписане у матичне књиге у Краљеву. Крајњи циљ ове кампање је побољшање безбедности најмлађих учесника у саобраћају подизањем свести родитеља о значају употребе седишта за децу. На тај начин и најмлађи учесници у саобраћају од малена стичу навике и развијају свест о значају безбедности у саобраћају.

Како је истакао в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић, обавеза Агенције је сарадња са локалним саветима за безбедност саобраћаја, и она је од Нове године интензивирана.

„Краљево је први град који је обезбедио седиште за свако новорођенче. Данас смо овде да подржимо активност и да спроведемо обуку едукатора, који ће касније обучавати родитеље како треба да се користе дечја седишта. Закључили смо да у 90 одсто случајева седиште није причвршћено како треба. Ова активност је јако важна, препоручићемо је и осталим саветима за безбедност саобраћаја. Када погледамо анализу страдале деце у саобраћајним незгодама, 50 одсто страдале деце су путници у аутомобилима. Уколико бисмо их заштитили као путнике у аутомобилима, имали бисмо значајно смањење страдале деце у саобраћају“, истакао је Божовић.

Председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненад Марковић подсетио је да другу годину заредом град Краљево дели дечја седишта и да родитељи све деце уписане од 12. новембра у матичну књигу рођених у Краљеву могу да се јаве Матичној служби како би преузели седишта. Како је истакао, прошле године набављено је и подељено 200 седишта, а за ову годину је извршена јавна набавка за 1.400 седишта, која се сукцесивно наручују и дистрибутер их допрема. Из буџета Савета за набавку седишта ове године је издвојено пет милиона динара.

У Агенцији истичу да деца треба да се упознају са правилима у саобраћају на време, како се не би сусрели први пут са њима са 18 година, када полажу возачки испит. Родитељи су, судећи по реакцијама, задовољни акцијом. У Савету за безбедност саобраћаја града Краљева се надају да ће ова кампања утицати на смањење опасности од несрећа, јер седиште за бебе томе и служи.
 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email