Градоначелник Краљева Драган Јовановић примио је данас шесторо ученика краљевачких средњих школа који су од 2. до 12. фебруара, као одабрани међу најбољим ђацима у својим школама, боравили у Белорусији. Ова посета договорена је током раније посете градских званичника побратимљеном граду Гродно.
„Имајући у виду Националну стратегију образовања и потребе града Краљева, који још увек тражи праву равнотежу између стварних потреба привреде и локалне самоуправе са политиком уписа у средње школе, Краљево Гродно договорили су ову сарадњу у образовној сфери, јер је Белорусија држава од које на многим пољима можемо много тога да научимо“, рекао je градоначелник Драган Јовановић.
Према речима Драгана Бунарџића, Удружење „Словенско друштво“ чији је он председник, добило је позив за Фестивал православне омладине у Гродном. Он се обратио градским челницима, па је за шесторо најбољих ученика путовање у Гродно представљало награду за постигнуте резултате поводом школске славе светог Саве.
„Знајући да је Гродно партнерски град Краљева, у договору са градоначелником организовали смо ову малу „експедицију“, а средњошколци су овде да предоче колико смо дивно били прихваћени у тој пријатељској земљи“, рекао је Ненад Марковић, члан Градског већа који је био вођа овог пута.
Фестивал православне омладине у Гродном образовног је типа, а жеља организатора је да једном буде организован и у Србији. Краљевачки средњошколци одушевљени су Белорусијом, градом Гродно, а пре свега гостољубивошћу становника који одлично познају наш народ и обичаје, док неки од њих, како истичу слушају нашу музику, чак навијају и за „Црвену звезду“.
„Путовање у Белорусију за мене је било незаборавно. Памтићу га по људима које сам упознао и по дружењу са предивним, пријатељски настројеним људима са којима ћу остати у контакту“, каже Бобан Видић, ученик Економско-трговинске школе.
И ученица Медицинске школе Ана Вуловић одушевљена је љубазношћу домаћина.
„Никада нисам доживела да неко толико цени нас Србе“, каже Ана.
Ученик Електро-техничко саобраћајне школе Урош Спасојевић истиче да се млади у Белорусији забављају другачије у односу на наше средњошколце, али да су они на прави начин успели да им представе нашу културу и обичаје.


Print Friendly, PDF & Email