У организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, најмлађи Краљевчани сусрели су се, на необичан начин, са темом безбедности саобраћаја.

За ученике првог разреда ОШ „Светозар Марковић“, ОШ „Четврти краљевачки батаљон“ и истуреног одељења у Тавнику Основне школе „Драган Ђоковић Уча“ Лађевци, у Свечаној сали Градске управе града Краљева приређена је едукативна представа „Пажљивко“.

Анимирани лик Пажљивко осмишљен је у сарадњи са педагозима и психолозима као најбољи начин за интеракцију са децом, како би се најмлађи учесници саобраћаја на забаван начин упознали са правилима безбедног понашања у саобраћају.

Kроз игру и песму десетогодишак по имену Пажљивко, који веома добро познаје саобраћајне прописе, разговарао је са краљевачким малишанима о томе како да буду безбедни на путу од школе до куће, али и у свакодневним ситуацијама, као и како да се осамостале у саобраћају.

Према речима представнице Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Марије Илић, идеја је да се кроз представу деци на занимљив начин покаже како да се понашају и као пешаци и као учесници у саобраћају.

Како је појаснио Вељко Ћурчић, представник Агенције за безбедност саобраћаја, ово је само једна у низу активности које Агенција и Савет за безбедност саобраћаја заједнички реализују у Kраљеву.

„За децу су организоване две едукативне представе на којима кроз интеракцију са Пажљивком могу да науче како да буду безбедни учесници у саобраћају, а након представе сви првачићи су добили пригодне поклоне у виду књиге „Пажљивкова правила у саобраћају“, изјавио је Ћурчић.

Према његовим речима, деца се са ликом Пажљивка упознају још у предшколском узрасту, а Агенција за безбедност саобраћаја обезбеђује бојанке за све предшколце, док сви ђаци прваци добијају књигу „Пажљивкова правила у саобраћају“. Новина у последњем издању књиге је „Пажљивкова апликација“ – деца могу да уче и да се друже са Пажљивком покретањем апликације која се бесплатно преузима на телефон.

Од почетка кампање, 2011/2012. школске године, када је Пажљивко одржао први саобраћајно-образовни час, до данас, у више од 100 локалних самоуправа широм Србије са Пажљивком се дружило више од 50.000 предшколаца и ђака првака.

Print Friendly, PDF & Email