„Трка за срећније детињство“, спортско-рекреативна акција организована на Атлетском стадиону у нашем граду у оквиру Дечје недеље, окупила је основце из деветнаест краљевачких школа и предшколце из два вртића.

Организатор – Црвени крст Краљево, крос је оплеменио хуманом нотом – новац прикупљен куповином стартних бројева омогућиће деци учесницима да помогну другарима лошијег материјалног стања. Како сами малишани кажу, важно је да буду хумани, јер њиховим другарима та пажња много значи.

Званично отвореном манифестацију је прогласио градоначелник Краљева др Предраг Терзић. Он је истакао да Град Kраљево подржава ову спортску манифестацију као најлепши догађај у оквиру Дечје недеље у октобру, месецу солидарности.

„Ова трка је важна због промоције здравих стилова живота, али је још важније што деца, поред брзог трчања, уче и много важнију лекцију – хуманост. На тај начин малишани помажу својим другарицама и другарима који нису у најбољим финансијским условима и очекујем да ћемо и у наредним годинама, уз помоћ Црвеног крста Краљево, уз помоћ Предшколске установе, Школске управе Краљево, уз помоћ директора и наставника у основним школама, успети да негујемо ово такмичење“, казао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Предшколци се нису такмичили, већ су стазу истрчали ревијално, ван конкуренције, док су најбољи и најбржи основци, у свом узрасту, после квалификационих надметања у својим школама, учествовали и на завршној трци, такође подељеној по категоријама и тркачким деоницама. И девојчице и дечаци од првог до четвртог разреда трчали су 200 метара, а од петог до осмог 400 метара.

Како је истакла секретар Црвеног крста Краљево Радмила Добрић, најмлађе на овај начин опредељују за здравије стилове живота и неговање најхуманијих вредности. Ипак, иако хуманитарна, трка је имала и награде, захваљујући, традиционално, Kарате клубу „Реикон“ и Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“, који годинама помажу Црвеном крсту у обезбеђивању поклона за учеснике. Радмила Добрић је захвалила сарадницима из школа који мотивишу ученике да учествујући подрже ову акцију, али и деци која су учесвовала у школским кросевима, са којих су се и пласирали на ово такмичење.

ФОТО: Горан Шљивић

Print Friendly, PDF & Email