Вредна донација од око 300 књига, дар Представништва Републике Српске у Србији, обогатила је фонд краљевачке Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“. У оквиру активности подстицања сарадње између Србије и Републике Српске, ова Установа за унапређење економске, научно-техничке, културне и спортске сарадње између Републике Српске и Републике Србије, сваке године спроводи акцију поклањања књига из Републике Српске библиотекама у Србији. Донацијом књига у нашем граду, како кажу, завршава се овогодишња акција, у оквиру које су представници Представништва посетили шест градова, а која ће бити настављена након Међународног сајма књига у Београду. Представништво Републике Српске у Србији је, до сада, уручило више од 10.000 наслова у 21 граду и општини у Србији.

Како је истакао шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, ово је тек почетак сарадње са краљевачком библиотеком. У наредном периоду, у сарадњи са Специјалном библиотеком за слепа и слабовида лица Републике Српске, која има изузетно значајну издавачку делатност и аудио и издања на Брајевом писму, Представништво ће донирати одређени број тих издања Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“.

Директор Библиотеке Миша Милосављевић, уз захвалност Представништву на значајној донацији, у којој су и сабрана дела Пера Слијепчевића, у издању Академије наука и уметности Републике Српске, подсетио је на то да одлична сарадња са Републиком Српском, пре свега са писцима из Републике Српске, одавно постоји, као и да су нашу најзначајнију књижевну награду – Жичку хрисовуљу, која се ове године додељује тридесети пут, до сада пет пута добили писци који су или пореклом из Републике Српске или тренутно живе у њој – Рајко Петров Ного, Гојко Ђого, Ђорђе Сладоје, недавно трагично настрадали Милан Ненадић и Стеван Тонтић.

„Наша издавачка делатност, која већ улази у трећу деценију издавања најзначајнијих поетских књига, објавила је неколико збирки песама песника који долазе из Републике Српске – Предрага Милошевића, Ранка Павловића, Ранка Ристојевића, Анђелка Анушића, а прошле године смо објавили књигу песама Рајка Петрова Нога. Наша библиотека има сјајну сарадњу и са Друштвом библиотекара Републике Српске, а у оквиру Дана Републике Српске, који су одржани у Србији, у Kраљеву смо представили други том Енциклопедије Републике Српске, чему је присуствовао и председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Kузмановић. Посебно ми је драго је што је наш пројекат и продукт – изложба „Стефан Првовенчани у историографији и књижевности“, наша најзначајнија изложба, била гост у Требињу“, рекао је Милосављевић.

Шефа Представништва, као и  самосталног стручног сарадника за развој и унапређење информативне сарадње и сарадње са међународним и невладиним организацијама Ању Вукелић и књижевника и сарадника Представништва Душка М. Петровића, у градској кући примио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са помоћницима Милошем Милишићем, задуженим за културне манифестације, и Милуном Јовановићем, за питања из области људских права, односно директором Народне библиотеке и руководиоцем Службе за развој библиотечке делатности и матичне послове Данком Спасојевић.

У садржајном и братском разговору, како је истакао градоначелник, било је речи о дугогодишњој сарадњи и заједничким пројектима, али и о реализацији будућих планова, о култури, људима и темама које повезују Републику Српску и Републику Србију, али и о томе да братске односе треба проширити и на друге области. Он се осврнуо на дугу и садржајну сарадњу библиотеке „Стефан Првовенчани“ и Републике Српске, подсетио на то да је град Краљево, још у периоду пре почетка ратова деведесетих, имао пријатељске односе са Новим Гораждем, који су, пре неколико година, обновљени. Краљевачка културно-уметничка друштва сваке године гостују у Републици Српској, а пре неколико дана културно-уметничко друштво из Студенице је посетило 8. Међународни фестивал у Требињу.

„Наша сарадња је у последњих неколико година достигла висок ниво. Поред тога што Република Србија обезбеђује финансијска средства за изградњу школа и инфраструктуре у читавој Републици Српској, мислим да треба да пронађемо начин да сарађујемо и на привредном пољу. Уз подршку Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, организоваћемо састанак између привредника из Републике Српске и Kраљева, како бисмо сарадњу развијали не само између културних установа, већ треба и да извозимо, зарађујемо и запошљавамо људе“, рекао је градоначелник Краљева истакавши да је важно да се, као што се запошљавају људи у Kраљеву, Чачку и у читавој Србији, инвестиције прошире и на Републику Српску како би Срби остајали и опстајали и на том подручју.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић нагласио је да заједничким радом на подстицању, будућим плановима и развоју сарадње, са обе стране Дрине, јачају братски односи. Како је истакао, манифестација „Дани Српске у Србији“, предвиђена у другој половини септембра, биће проширена на више програмских садржаја у Kраљеву. Такође, у наредном периоду планирано је да се више ради на успостављању привредне сарадње, као и подстицању и промоцији туристичке понуде Републике Српске и Србије, као и сарадњи туристичких организација града Kраљева и градова и општина у Републици Српској.

„Имајући у виду безрезервну подршку у претходном периоду верујем да ће наша сарадња бити још садржајнија, плодотворнија и да ћемо дати пун допринос очувању нашег националног идентитета, културе, традиције, нашег језика и писма. Уколико сачувамо све вредности које нас карактеришу народом, сигурно ћемо имати и извесну будућност“, истакао је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Print Friendly, PDF & Email