Познатог краљевачког хроничара Милана Матијевића, који је недавно освојио две златне медаље на Отвореном првенству у дворани Савеза атлетских ветерана Србије, и писца Дејана Алексића, који је први добитник награде за најбољу књигу у области књижевности за децу и младе „Душан Радовић“, примио је, са својим замеником Вукманом Ракочевићем и помоћником за културне манифестације Милошем Милишићем, градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

„За разлику од многих наших успешних суграђана, који су рођени у нашем граду, а успехе су низали у Београду, Новом Саду, широм Европе и света, ова два човека су успехе стварала широм бивше Југославије и данашње Србије, али су све време остали становници Kраљева“, истакао је Терзић.

Како је подсетио, Краљевчанин Дејан Алексић први је добитник новоустановљене награде „Душан Радовић“ Града Београда, која се додељује уз помоћ Библиотеке града Београда, за књигу „Мало-мало па слон“. Награда је установљена у години када се навршава стогодишњица рођења Душка Радовића, а Терзић је уверен да ће имати континуитет и постати веома значајна, будући да је председник жирија Милош Радовић, син Душка Радовића.

Градоначелник Краљева је, такође, подсетио на то да је Милан Матијевић цео свој живот везао за Краљево.

„Доктор економски наука, бивши директор Робне куће Београд у Kраљеву, потпредседник општине, бавио се политиком, истакнути стручњак у Регионалној привредној комори… али се цео живот, осим што је био на значајним политичким функцијама, бавио и спортом. Човек који је заслужан за подизање Атлетског стадиона у Kраљеву, који је Град недавно реконструисао, али човек који се и данас активно бави атлетиком и у својој старосној категорији осваја и доноси медаље у наш град“, рекао је Терзић о Матијевићу, па поручио:

„Надам се да ће и други бити мотивисани наградама које су добили Дејан и Милан и наставити да проносе славу Kраљева, али да ће наставити и да помажу наш град.“

Помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић честитао је Матијевићу и Алексићу на постигнутим успесима и истакао да, упркос евидентним различитостима, почев од животне доби, ова два врсна Краљевчанина спаја, пре свега, разноврсност.

„Нема те књижевне форме у којој се Дејан Алексић није успешно огледао, Милан Матијевић је био успешан директор, атлетичар и хроничар нашег града. Оно што их спаја јесте и та намера да овде живе, стварају, да својим делима проносе славу овога града“, истакао је Милишић.

Алексићева књига „Мало-мало па слон“, коју је илустровао Коста Миловановић, а као издавач се појављује Удружење „Имам идеју” из Краљева, изабрана је за најбољу, једногласном одлуком жирија, од укупно 98 дела. Према речима председника жирија, књига је „духовита, маштовита и интелигентна збирка прича, пуна неочекиваних обрта – језичких и драмских, лишена општих места и слатких удварања“.

„Наш град је незаобилазна тачка у културној картографији Србије. Књижевни живот у Kраљеву има своју традицију и мени је задовољство што сам део тог лепог рељефа. Награда ће, све су прилике, тек потврдити свој значај у будућности. Ми о том значају можемо да говоримо искључиво у садашњем тренутку будући да је тек установљена, а ја могу само да поновим да сам изузетно почаствован што су лепе књижевне прилике и случај учинили да будем њен први добитник“, изјавио је, захваливши градоначелнику и његовим сарадницима на пријему, Алексић, који се појављује и као уредник књиге која је ушла у најужи избор три најбоље.

Председник Друштва економиста Краљева, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула”, оснивач и први председник Завичајног друштва Краљево, аутор бројних књига, хроничар Краљева… атлетичар још од 1947. године, осамдесетосмогодишњак Милан Матијевић освојио је две златне медаље на Отвореном првенству у дворани Савеза атлетских ветерана Србије одржаном пре десетак дана у Београду. Матијевић, којем ни уграђени стент и три бајпаса, ни оперисана оба колена, нису препрека да свакодневно вежба и редовно се такмичи у атлетским дисциплинама на домаћим и међународним такмичењима, у категорији М85 освојио је злато у  дисциплинама скок у даљ и 60 метара спринт.

Матијевић је захвалио граду Kраљеву односно градоначелнику на указаној части, па поручио да, као ветеран који се још увек такмичи, жели младима да покаже да треба да се баве спортом.

„Посебно захваљујем градском руководству што посвећује дужну пажњу развоју спорта и што подстиче велики број младих, али и старих, да се баве здравим животом и спортом“, изјавио је Матијевић.

Print Friendly, PDF & Email