На сто петој, ванредној, седници Градског већа града Краљева, којом је председавао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, чланови Градског већа разматрали су Извод из записника са претходне седнице, као и материјал за једну тачку предложеног дневног реда посвећену разматрању Извештаја Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа „Топлана“ Краљево о почетку грејне сезоне.

Већници су се позитивно изјаснили на Закључак о усвајању Извештаја Надзорног одбора Јавног енергетског предузећа „Топлана“ о почетку грејне сезоне 2022/2023. и умањењу накнаде за месец октобар, број 1659 од 7. новембра 2022. године.

На основу одлуке Надзорног одбора краљевачког јавног енергетског предузећа предложено је да се умањи варијабилни део рачуна у склопу цене, појаснио је директор ЈЕП „Топлана“ Александар Несторовић.

„Одлучили смо да умањимо варијабилни део за 40 динара по квадрату, тако да ће за месец октобар грађани, уместо 92 динара, плаћати 52 динара по квадрату, плус порез на додату вредност. На то нас је обавезивала и Oдлука Надозорног одбора ЈEП „Топлана“ Краљево о ценама топлоте енергије која је усвојена на седници Скупштине града Краљева“, изјавио је Несторовић, истакавши да по члану 70 ове одлуке, уколико ЈЕП „Топлана“ не испоручује топлотну енергију, предузеће има обавезу да умањи рачуне грађанима.

Према речима директора, у октобру су свега пар дана вршене топлотне и функционалне пробе како би систем био стављен комплетно у употребу.

„Мислим да је одлука коректна према корисницима јер нису добијали топлотну енергију у пуној мери, a ни ЈЕП „Топлана“ неће платити рачун за гас и мазут у октобру Јaвном предузећу „Србијагас“ онолико колико бисмо иначе плаћали, тако да смо сви на добитку“, нагласио је Несторовић, изразивши наду да ће у будућности краљевачко енергетско предузеће комплетно прећи на испоручивање топлотне енергије по потрошњи. Он је подсетио да је у претходних пет година, ЈЕП „Топлана“ Краљево са грејном сезоном почињала од 6. октобра, као и да је сезона продужавана до маја, а рачуни нису били повећавани, тако да је свака одлука донета у корист корисника топлотне енергије, а не у корист предузећа.

Како сматра градоначелник Краљева др Предраг Терзић,  умањење накнаде за топлотну енергију од чак 43 одсто за октобарски рачун, које је обрачунато на основу просечне месечне потрошње енергената за октобар у претходних пет година, од изузетног је значаја за све грађане Краљева.

Терзић је поручио да се Град увек труди да води бригу о свим грађанима, али и о јавним предузећима, тако што ће им обезбедити субвенције како се њихови трошкови не би преливали на грађане.

Print Friendly, PDF & Email