Др Владимира Стојановића, доцента на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву, који се налази на листи два процента најутицајниjих истраживача у свету, а коју сваке године објављује Универзитет Стенфорд из Сједињених Америчких Држава, примио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са својим помоћницима Александром Цветковићем и Марком Матовићем.

Пријему су присуствовали и декан Факултета за машинство и грађевинарство др Миле Савковић и продекан за научно-истраживачки рад на Факултету др Милан Бижић.

„Ово је, свакако, велико признање и за краљевачки Факултет и за мене од водеће научне институције у свету, које нас је обрадовало, али не и претерано изненадило. Када у континуитету објављујете радове у највећим врхунски часописима, јасно је да вреди то што радите, али је лепо имати и формалну потврду тога да сте најбољи на свету у послу који радите“, каже Краљевчанин Владимир Стојановић, који је своје образовање стицао, како рече, у Доситејевој улици у Краљеву – завршивши Основну школу „Димитрије Туцовић“, Гимназију и Факултет за машинство и грађевинарство. Област истраживања којом се бави је аутоматско управљање у ширем смислу односно интелигентни системи управљања у ужем смислу – системи управљања засновани на методама вештачке интелигенције као што су фази логика, неуронске мреже и машинско учење.

Према Стојановићевим речима, ово је и потврда да студенти који завршавају студије на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву стичу знање које је атрактивно, препознатљиво и цењено у свету. Он је захвалио градоначелнику Краљева на топлој добродошлици која, како је казао, „није била његова обавеза нити се подразумева, али се поштује и цени“.

Листа од два процента најутицајнијих научника у свету, коју формира чувени Стенфорд универзитет, сматра се најпрестижнијом у свету науке, а формира се на основу библиометријских информација садржаних у Скопус научној бази података која броји више од 8.000.000 истраживача у читавом свету у свим научним областима – класификованим у 22 научне области и 176 подобласти.

Најзначајнији критеријуми приликом рангирања, како наводи Стојановић, јесу укупан број научних радова, укупна цитираност, број научних радова на којима је истраживач први или последњи аутор, цитираност на тим радовима, однос аутоцитата и хетероцитата, Хиршов и Шрајберов индекс.

„Индекси су одавно постали мерило успеха у науци у читавом свету јер на јединствен начин повезују параметре оцене научног рада, а то су продуктивност истраживача и његов утицај у научној области истраживања. То је јасан показатељ да је истраживач радио и да је то што је радио публиковао, а, што је најважније, то што је публиковао је неко други стручан у свету препознао као вредно и добро и цитирао као такво, односно позвао се на то у својим научним истраживањима и радовима“, објаснио је др Владимир Стојановић.

Декан Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву др Миле Савковић је истакао да је успех колеге Стојановића успех и Факултета, а веома је значајно и то што је Град препознао значај његових резултата. Како је истакао, тренутно је у мањим срединама, ван Београда и Новог Сада, евидентан одлив младих и стручних кадрова, што се у Краљеву труде да не дозволе.

„Врло је важно да задржимо људе који се баве науком, који имају изузетне светске резултате, да остану код нас и да будући студенти знају да је ово што радимо на Факултету препознато у свету и да су на правом путу. Да знају да резултате које ми остварујемо вреднују светски научници на највишем нивоу“, рекао је Савковић нагласивши да је доцент др Владимир Стојановић једини са Универзитета у Крагујевцу на листи из области техничко-технолошких наука.

Осврнувши се на успех свог госта, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је рекао:

„Замислите да се бавите било којим послом и да будете међу два процента најбољих у читавом свету. То је велики Владимиров успех, али и велики успех Факултета за машинство и грађевинарство, свих његових професора и људи који су запослени на овом факултету.“

Он је истакао да је краљевачки Факултет и те како утицајна и установа за понос, на нивоу најбољих факултета из те области у Европи.

„Људи који долазе из индустријски веома развијених земаља, где је наука на високом нивоу, били су одушевљени када су видели шта све раде наши професори. Позивам младе људи да уписују Факултет за машинство и грађевинарство у Kраљеву, јер за разлику од факултета у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду или Београду, на које наша деца одлазе, краљевачки Факултет омогућава младима из других места да дођу у Краљево и овде остану јер данас имају могућност да добију посао у „Леонију“, „Тај групи“, „Гиру“, „Радијатору“, „Амиги“…

Ипак, како могућности за запослење младих инжењера у привреди смањују могућности за останак најбољих на Факултету, будући да је што се материјалног момента тиче исплативије, потребно је, сматра градоначелник, нешто урадити како би се побољшао социјални статус оних који раде на институтима и факултетима. Будући да је члан радне групе која се бави изградњом станова за снаге безбедности, градоначелник Kраљева је рекао да ће предложити да за ове станове могу да конкуришу и научници и универзитетски професори односно здравствени радници, поготову медицинске сестре, затим лекари, васпитачице, учитељи, наставници, професори – да и они добију прилику да по повољним ценама реше своје стамбено питање, да најбољи остану у нашем граду, а не да само из њега одлазе. Он је подсетио на то да су и председник и премијерка већ прихватили једну иницијативу коју је поднео – да ратни војни инвалиди и породице палих бораца добију могућност да конкуришу за станове у Воћаревим ливадама.

„Очекујте да ћу поново поднети иницијативу, а све у циљу да млади талентовани људи остану да живе у нашем граду. Морамо да се боримо да у Kраљеву остану они који су најбољи јер они ће сутра учити краљевачку децу, али и децу која долазе да студирају у наш град“, поручио је Терзић додајући да, према речима својих саговорника са Факултета, свега пет до десет младих људи са Факултета за машинство и грађевинарство би било заинтересовано за решавање стамбеног питања на овај начин.

Решавање овог проблема било би сигурно сигнал и за будуће младе успешне студенте односно научнике да могу да остваре своју успешну каријеру у нашем граду.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао да се у два одсто најбољих светских истраживача, према Универзитету Стенфорд, налази још један Краљевчанин – Душан Јаковетић, који је ванредни професор на Природно-математичком факултету у Новом Саду, на Одсеку за математику и информатику. Он је честитао и Стојановићу и Јаковетићу на великом успеху и захвалио им што проносе славу Kраљева широм земаљске кугле.

Print Friendly, PDF & Email