Професора доктора Предрага Јеленковића, редовног професора електротехнике на Колумбија универзитету у Њујорку, примили су данас градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћници градоначелника и чланови Градског већа.

Предраг Јеленковић рођен је у Краљеву, где је завршио Гимназију, математички смер. Према његовим речима, ту је стекао знање какво тешко да се може добити игде у свету.

„Не могу довољно да истакнем какво благо имају Краљевчани, јер деца која заврше ту, буквално су преодређена да буду врхунски стручњаци било шта да изаберу да раде“, изјавио је Предраг Јеленковић.

Наш суграђанин дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, а докторирао на универзитету чији је један од оснивача био Михајло Пупин – Колумбија универзитету, где је наставио истраживачки рад у Беловим лабораторијама. Ипак, како каже, и даље је Краљевчанин, будући да је за двадесетак година у Америци у родни град долазио четрдесетак пута, а лети радије дође у Краљево него да летује на Хавајима или Азурној обали.

Градоначелник Краљева Томислав Илић изразио је задовољство што је у име града имао част да прими једног тако угледног научника, који је своје знање показао не само у Србији, већ и у свету.

„Надам се да ће се контакт и сарадња са професором Јеленковићем наставити, али и са другима који су показали велики успех на предавањима и универзитетима, али и приватном бизнису. То је веома значајно за град Краљево. Надам се да ћемо врло брзо имати састанак и са тим угледним суграђанима“, рекао је градоначелник.

Професор доктор Предраг Јеленковић објавио је више од 120 научних радова. Међу наградама чији је добитник налазе се и награда председника САД за рана достигнућа у научној каријери, награда за најбољу докторску тезу на електротехници на Колумбија универзитету, IBM и Google награде за професоре, као и шест награда за најбољи научни рад. Тренутно се бави истраживањима из области рачунарских мрежа, бежичне телефоније, примењене математике и биолошких система.       

На пријем код представника града Краљева Јеленковић је дошао са сестром Миленом, као и Срећком Бојанићим, директором главне филијале „Дунав осигурања“ Краљево, у којој је његов отац провео радни век, и професором математике Милорадом Сенићем, бившим разредним старешином.


 
 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email