Заменик градоначелника Краљева Вукман Ракочевић и помоћник за културне манифестације Милош Милишић примили су најмлађу магистарку уметности у свету, добитницу многих домаћих, али и светских признања, нашу суграђанку, двадесетдвогодишњу Тамару Роговић.

Тамара је почела да слика са шест година, а већ са 12 је имала прву самосталну изложбу у краљевачком Мултимедијалном центру „Кварт“. Врло рано је схватила да жели да има уметничку каријеру и да жели да ствара. Као најмлађи студент у Републици Србији, са 14 година, примљена је на основне студије уметности, да би са 16 наставила школовање у Паризу. На позив једног од најстаријих и најпрестижнијих светских универзитета – Универзитет у Единбургу, са 18 година, примљена је на мастер студије, на основу својих дотадашњих радова. Тако је, са 20 година, ова млада Краљевчанка постала најмлађи магистар на свету у области визуелних уметности.

Како је истакао помоћник градоначелника Краљева Милош Милишић, талентовани млади људи нису реткост у Србији, али су ретки они који су тај свој таленат надоградили и претворили га у стваралачку вештину и мајсторије као што је то учинила наша суграђанка Тамара Роговић.

„Тамара је то урадила у једном тврдом западном свету, који често није наклоњен ни Србији ни Србима, и у то смо се уверили у више наврата. Утолико су њени успеси већи и значајнији“, истакао је Милишић.

Према његовим речима, Град је уприличио пријем за ову младу успешну уметницу, пред којом тек стоје награде и признања, са жељом да убудуће помаже Тамари на начин на који је то могуће.

„До сада је Тамара све ово успела без ичије помоћи, осим родитељске. И средина у којој је рођена, њен град и држава Србија морају помоћи, али не само Тамари Роговић, него и свим младим талентованим људима. А тамо где Тамара постиже успехе и живи нису благонаклони према Србији и Србима“, изјавио је помоћник Милишић, па изразио наду да ће се ускоро поново видети у Kраљеву где би Тамара могла ученицима Уметничке школе да одржи један мастерклас како би нешто научили од ње јер „није само знање знати, знање је важно и дати“.

Тамара Роговић је захвалила заменику градоначелника Ракочевићу и помоћнику Милишићу на гостопримству и интересантном разговору.

„Надам се да ће сазнања о мом путу помоћи и одраслима, али, још важније, деци, да се усуде да замисле и да достигну своје циљеве. Мој пут је заиста био неуобичајен и са много препрека, али и много лепих момената, јер сам се усудила да га замислим још као јако мала“, истакла је Тамара, па поручила:

„Надам се да ћемо кроз даљу сарадњу успети да пренесемо нека сазнања нашем младим суграђанима. До сада сам већином имала подршку неких институција изван ове земље, али мислим да је Краљево спремно да добије више од уметности него што је до сада.“

Говорећи о својој уметности, Тамара каже да њена тематика доста варира, али се највише односи баш на то шта уметност може бити као стратегија, као градња односа – међуљудских и међунационалних.

Наша суграђанка има британску визу за изузетне таленте, које британска влада додељује након процене тамошњег Министарства културе.

У нашој земљи, Тамара је, 2019. године, освојила прво место у области културе и уметности и добила награду „Млади херој“, коју додељују EXIT и НИС Фондација, а недавно је награђена признањем за „најборбенију“ у области културе и уметности поводом 100 година од оснивања листа БОРБА.

Оснивачки је члан истраживачке групе за науку и уметност под поткровитељством Универзитета у Единбургу – Asteria Creatives, која се бави спајањем различитих наука, филозофије и уметности у циљу истраживања свемира – технологије и етике откривања и насељавања небеских тела.

Током двогодишњих постдипломских мастер студија у Единбургу, остварила је бројне групне изложбе и пројекте, значајна самостална представљања, као и  три колаборативне уметничке праксе у којима користи видео, инсталацију, текст и перформанс, а које чине њену основну праксу – сликарство.

Мостови, архитектонске грађевине, уништене и сломљене, коришћене су као материјал за градњу надреалних композиција које представљају идеје наде о обнављању људских и интернационалних односа и веза. Мостови представљају метафору за однос, парадокс фрагилности и јачине структура које праве заједнице сачињене од људи. Тамарина дела и истраживање су снажно инспирисани темама политичког насиља.

За Тамару кажу да примењује иновативан однос са сликом, истражујући способности слике као материјалног објекта у простору, наговештавајући положај слике у политичкој уметности. Овај пројекат истражује односе заједништва и конекција између нација и култура, па је жеља уметнице да пројекат пропутује различите дестинације, притом се сваки пут ширећи за нову сарадњу са људима и уметницима тог подручја…

Излагала је у Културном центру Париза, у неким од најпрестижнијих галерија у Великој Британији, а посебно истиче самосталну изложбу слика насталих од шесте до шеснаесте године, које је, као најмлађи излагач, представила у Кући краља Петра Првог у Београду.

Print Friendly, PDF & Email