Додела награда и признања, централни део Свечане седнице Скупштине града Краљева, која се 7. октобра одржава поводом обележавања Дана града Краљева – Краљевдана, и ове године скренула је пажњу на Краљевчане који су се својим делањем издвојили од других суграђана, али и оне који нису Краљевчани, али су за Краљево много учинили.

Највеће признање – Октобарска награда града Краљева, ове године, додељена је Александру Вучићу, председнику Републике Србије, за допринос у развоју града Краљева и Републике Србије.

„Председник Србије Александар Вучић свакодневно се бори за Србију, за све њене грађане, за све српске градове, за наше иноплеменике – где год живели. Њему захваљујући, наш град је привредно, и у сваком другом погледу, препорођен. Александру Вучићу захваљујући, Краљево данас има будућност. Отворено је више фабрика, запослено неколико хиљада наших суграђана, реализоване су бројне инвестиције, а оне највеће су у току, као што су аеродром ‘Морава’ или Моравски коридор. Најава нових улагања у здравство, спортске, просветне и туристичке објекте… отварају нове перспективе нашем граду, из којег више нико не мора да иде ‘трбухом за крухом’. Дугачак је списак заслуга Александра Вучића за препород Краљева.

Наша Октобарска награда скромно је хвала и, можда, мала награда за велика дела Александра Вучића. Већу немамо и с поносом је додељујемо председнику Србије Александру Вучићу“, каже се у образложењу.

Награду је, у име председника, примио и захвалио његов саветник Милорад Вељовић.

„Изузетна ми је част и задовољство да могу да пренесем захвалност господина председника на Октобарској награди, која има посебан значај. А ви добро знате, с обзиром на стратешки положај Краљева, зашто је она битна и има посебну вредност. А пре свега – што долази од грађана Краљева. Честитам вам у име председника и у своје име Дан града, са жељом да заједнички подржимо господина председника, да у овој заједничкој борби истрајемо, да Србија буде још боља, још лепша, још перспективнија, пре свега у интересу наше деце, нас самих, а и много шире“, поручио је Милорад Вељовић, саветник председника Републике.

Новчани део Октобарске награде иде у хуманитарне сврхе – Томиславу Пешићу, из села Самаила, оцу седморо деце, од којих је једно са посебним потребама, коме је супруга преминула пре две године.

Специјална награда за подстицај хуманости „Миломир Главчић“ за ову годину, за испољену одважност, храброст и пожртвовање у спасавању живота наших суграђана, припала је Страхињи Савићу, Давиду Чантраку, Давиду Драгојловићу, Димитрију Јовандарићу, Бојану Драганићу и Стефану Ђурђевићу, који су спасили из Ибра петогодишњег Огњена Балтића.

„Живот је највећа човекова светиња. Онај ко ризикује свој да би спасио нечији, заслужује још један живот. Страхиња Савић, Давид Чантрак, Давид Драгојловић, Димитрије Јовандарић, Бојан Драганић и Стефан Ђурђевић своје друге животе живеће кроз живот дечака Огњена Балтића, којег су избавили из чељусти смрти. Памтићемо храброст и подвиг младића са Ибра, који су нас, иако тек закорачили на стазу живота, све научили лекцију – како бити Човек“, речи су које су пратиле доделу ове награде.

„Ова деца, њих шест момака, када су спасили малог Огија, као један су ушли у воду. Неки старији са друге обале су то гледали. Да си ми угледамо на ову децу и њихову храброст“, поручио је председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић.

Диплому заслужног грађанина града Краљева за 2021. годину Скупштина града Краљева доделила је др Ивици Маринковићу – за учињена хумана дела и предан рад у области здравства, Драгославу Дугалићу – за допринос развоју села, хумана дела и предан рад у очувању српске традиције, Предрагу Недељковићу – за очување српске историје и културе, Градимиру Бајовићу – за постигнуте резултате у области угоститељства, и Милисаву Вујанцу – за дугогодишњи рад на развоју културе сећања, хумана дела и афирмацију града Краљева.

Овогодишња Диплома заслужнe установе града Краљева припала је Републичком фонду пензијског и инвалидског осигурања – Филијала Краљево – за допринос у раду и развоју шире друштвене заједнице.

Диплома заслужне спортске организације града Краљева уручена је Спортском савезу Краљева – за изузетне успехе, истрајност, посвећеност развоју и унапређењу спорта.

Диплому заслужне образовне установе града Краљева Скупштина града Краљева доделила је Основној школи „Јован Цвијић“ Сирча – за дугогодишњи успешан рад у образовању и остварене резултате на републичким такмичењима.

Диплома заслужног удружења грађана града Краљева припала је Друштву за неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула“ Краљево – за дугогодишњи рад на развоју културе сећања и афирмацији града Краљева.

Будући да је, како је рекао градоначелник Краљева др Предраг Терзић, „већ постало правило да од 7. октобра једне до 7. октобра друге године сумирамо резултате, све што је урађено за годину дана – шта је изграђено, које су се културне и спортске манифестације организовале, колико се људи запослило… Краљево је током претходних 365 дана забележило значајан напредак“

„Са вером да ћемо успети да пребродимо све недаће које су нас снашле у претходне две године, да победимо невидљиви вирус, очекујем да ћемо успети да и даље бележимо добре резултате. Град Краљево је успео да од буџета од 2.600.000.000, колико су износили приходи 2016. године, ове године у ребалансу прикаже приход од 5.191.000.000 динара. Новембра прошле године отплатили смо и последњу рату кредита и град Краљево је данас један од ретких градова и општина у Србији који не дугује ни један једини динар. Верујем да ћемо наставити са овим успесима и да ћемо сви заједно остваривати резултате“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

У сажетом осврту на период између два Дана града, који постигнућима и дешавањима надмашује оквире протоколарног обраћања, градоначелник Краљева је издвојио најзначајније. Госте је, уз фотографијама забележена дешавања у претходних годину дана, упознао са инфраструктурним пројектима, привредним развојем града, улагањима у образовање и стварање услова за савремено школовање, напретком краљевачких села у која Град улаже знатно више новца но ранијих година, бројним културним и спортским манифестацијама, које Краљево позиционирају на запажено место у овим областима и на републичком нивоу и ван наших граница, истакао шта Град ради како би утицао на повећање наталитета, али поменуо и суграђане који су проносили име нашег града а који више нису са нама.

Свечану седницу Скупштине града поводом обележавања 7. октобра, Дана града Краљева, украсиле су ученица другог разреда Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ Наталија Срећковић извођењем химне Србије „Боже правде“ и ученица првог разреда Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ Милица Бошковић, са Одсека за традиционалну музику, у класи наставнице Милице Грачанац, која је отпевала „Ој, девојко, душо моја“. Кроз седницу, госте је водио Ален Кнежевић.

Print Friendly, PDF & Email