„Нигде нас представници локалне самоуправе нису дочекали као у Краљеву, где је наша делегација угоћена на највишем нивоу, али због пријатељства наша два града мање нисам ни очекивао", рекао је данас на пријему у кабинету градоначелника Краљева Драгана Јовановића, члан Градског већа Новог Пазара Сеадетин Мујезиновић који предводи караван „Заљуби се у Нови Пазар". Њега и Нихада Хасановића, помоћника градоначелника Новог Пазара осим градоначелника примили заменик градоначелника Милун Јовановић , помоћник Вукман Ракочевић и Ђорђе Павловић, као и заменик предсдника градске скупштине Томислав Илић.

            После Суботице, Ниша, Новог Сада, Крагујевца, Лесковца и Врања, домаћин каравана „Заљуби се у Нови Пазар", који финансира Европска унија преко Владе Швајцарске, био је и наш град.

„Идеја пројекта је да млади људи из Новог Пазара обиђу целу Србију и да Нови Пазар представе онаквим какав он заиста јесте, јер је он град младих, вредних, добрих и гостопримљивих људи", рекао је Мујезиновић.

Он је подсетио да у Новом Пазару, где се спајају две културе и две цивилизације, ислам и хришћанство, више од половине становника представљају млађи од 30 година.

            „Имамо најстарију цркву на Балкану, Петрову цркву, на територију Новог Пазара су манастир Сопоћани и Ђурђеви ступови, ту су и вредна Алтун-алем џамија, бедеме са кулом мотриљом, а осим свега тога, Нови Пазар је град у којем ћете јести најбољу храну и специфичне специјалитете којих нема у остатку Србије", рекао је Мујезиновић и позвао представнике локалне самоуправе града Краљева и саме Краљевчане да буду гости Новог Пазара.

            У име своји сарадника и грађана Краљева, градоначелник Драган Јовановић изразио је задовољство због прилике да угости, како је рекао, пријатеље из Новог Пазара.

            „Ово је део само широке сарадње коју Краљево и Нови Пазар, као мултиконфесионална и мултикултурална средина, имају већ годинама.", навео је градоначелник Јовановић.

            Он је оценио да управо Нови Пазар представља најбољи пример како на једном месту успешно могу да живе припадници различитих вера и нација.

            „Промовишемо међуградску, али пре свега сарадњу младих људи наших градова, покушавајући да сусретима осим културолошке дамо и неопходну економску димензију", рекао је први човек Краљева, подсетивши како ниједна локална самоуправа није способна са сама изнесе терет својих проболема, али удружена са другим локалним самоуправама има довољно снаге и капацитета да конкурише, а након тога и изнесе пројекте који се финансирају из предприступних фондова Европске уније.

Пројекат "Новопазарски начин живота" осмишљен је под слоганом  "Заљуби се у Нови Пазар". Од подне, па све све до 17 часова, млади Новог Пазара и Канцеларије за младе у том граду на Тргу српских ратника организују дељење проспеката Новог Пазара, приређују мале перформансе, послужују новопазарску храну и друже се са грађанима Краљева. Подршку гостима пружају млади из Канцеларије за младе града Краљева, а у 20 часова чланови Регионалног позоришта из Новог Пазара извешће у краљевачком позоришту бесплатну представу „Хасанагиница" . Ова представа ј енајвећи пројекат позоришта из Новог Пазара, који је режирала Андријана Виденовић, са којом су успели да уђу у пет најбољих представа у оквиру програма ТВ Театар, који реализује Радио-телевизија Србије.

Print Friendly, PDF & Email