Дводневни научни скуп „Публицистика у развоју друштва и државе I: Карановац – Краљево у српским новинама 1835-1918“, који се одржава у краљевачком Народном музеју у оквиру манифестације Жички духовни сабор „Преображење 2021“, окупио је ауторе из Србије, Румуније, Бугарске, Чешке, Француске, који су припремили 24 реферата. На свечаном отварању, првог дана скупа, 17. августа, учеснике и госте је поздравио градоначелник Краљева др Предраг Терзић, члан Научног одбора др Љубодраг П. Ристић и директор Народног музеја Краљево Дарко Гучанин. Глумац Миломир Недељковић читао је одабране текстове из књига Славољуба Маржика

Током протекле деценије мр Славољуб Маржик је прикупио и у своје четири књиге на једном месту објединио све чланке, вести и нотице о Карановцу односно Краљеву објављене у штампи која је излазила у Кнежевини односно Краљевини Србији. Допринос оваквог подухвата у осветљавању прошлости КарановцаКраљева у периоду од 1835. до 1918. године је изузетан и немерљив, а прикупљени историографски материјал има велики значај и представља добро полазиште за даља истраживања. Стога је Народни музеј Краљево, као издавач Маржикових књига, у сарадњи са Институтом за политичке студије у Београду, Правним факултетом Универзитета у Београду и под покровитељством Града Краљева организовао овај научни скуп са међународним учешћем

Према речима др Љубодрага Ристића, вишег научног сарадника Балканолошког института САНУ, историчара из Београда, Kраљевчанина пореклом, научни скуп је првенствено требало да обележи излажење четврте књиге Славољуба Маржика „Kраљево у српским новинама у XIX веку“, која обухвата период од 1909. до 1918. године и представља крај опуса од четири књиге које је Маржик урадио уз изузетне вишегодишње напоре. Како истиче, идеја је била да направе округли сто, међутим, захваљујући разумевању и договору са директором краљевачког Народног музеја и градоначелником Kраљева, одлучено је да то ипак буде симпозијум на тему „Публицистика у развоју друштва и државе“.

„Мислили смо, пре свега, да то буду новине, али смо онда проширили на све оно што је штампана реч, као и на и све оно што је могло да, у одређеном периоду и одређеним догађајима, утиче на развој друштва. Тога, наравно, има доста и у књижевности, и у политици, у историографији, у журналистици“, каже Ристић.

Идеја је да скуп који се бави историјом Kраљева и утицајем публицистике на развој државе и друштва буде почетак трогодишњег пројекта, који ће наредних година обухватити и научне скупове са већим међународним учешћем него што је то, због короне, случај ове године.

„Ми Kраљевчани смо навикли да се ‘Преображење’ проводи у Kраљеву, још да навикнемо госте да то раде. Овог пута имамо заиста разнородне теме, веома занимљиве, између осталих, колега из Руминије Виктора Нојмана и Миодрага Милина, као и Вацлава Штепанека из Чешке. Када буде објављен, биће то интересантан зборник. Други део, који је, по бројности учесника, већи, везан је за Kраљево. Наша идеја је била да, на основу Маржикових књига, чланака о Kраљеву који су објављивани у новинама XIX и почетком XX века, тражимо идеје и да преко новинских чланака њихову истинитост проверавамо у архивској грађи“, објашњава он.

Радни поднаслов овог скупа би био „Од новинске вести до историјске истине“, јер су у читавом низу врло темељних радова аутори полазили од новинске вести, тражили архивску грађу, проверавали истинитост и заокруживали теме које су везане за краљевачку историју у периоду од скоро 100 година.

Научни скуп је отворио и све поздравио др Предраг Терзић, који се овога пута нашао у двострукој улози – у улози домаћина – као градоначелник града Краљева, и као учесник научног скупа – научни сарадник Института за политичке студије. Он је имао предавање на тему „Друштвене и економске прилике у Карановцу/Краљеву у другој половини XIX века“.

Градоначелник је истакао значај једне овакве манифестације и изразио задовољство што је наш град успео да организује међународни научни скуп.

„Захваљујући првенствено Љубодрагу Браци Ристићу, захваљујући академику др Динић, декану Правног факултета у Београду, директору Института за политичке студије из Београда и директору Народног музеја из Kраљева, у нашем граду ће бити одржан веома значајан међународни научни скуп који се бави историјом Kраљева у XIX веку кроз новинске текстове које проналазимо у књигама Славољуба Маржика. Очекујем да ће сарадња између ових институција бити настављена и да ћемо и у наредним годинама организовати овакве научне скупове“, поручио је др Предраг Терзић, поздравивши госте из иностранства који су се потрудили да буду учесници скупа у нашем граду.

Организатори Симпозијума су Народни музеј Kраљево, као издавач Маржикових књига, у сарадњи са Институтом за политичке студије и Правним факултетом у Београду, а под покровитељством града Kраљева.

Print Friendly, PDF & Email