Граду Краљеву и Спортском савезу Краљева припала је част да, први пут, буду домаћини Сеоских игара Спортског савеза Србије и том приликом угосте пет такмичарских екипа из региона које су се бориле за место у финалу.

Према речима градоначелника Краљева др Предрага Терзића, наш град је одувек био град спорта. Многи кошаркаши, одбојкаши и фудбалери потекли су из града на Ибру, али да би деца имала услове да се баве спортом неопходно је да Град улаже у развој спортске инфраструктуре. У претходних неколико година, уз помоћ државе, издвајана су значајна финансијска средства за реконструкцију постојећих и изградњу потпуно нових фискултурних сала на територији града.

У сарадњи са Спортским савезом Краљева Град обезбеђује и реквизите за обављање часова физичког васпитања у основним школама на сеоском подручју, па су представници Града и Савеза обилазили ове школе и додељивали лопте за фудбал, кошарку, одбојку и рукомет.

„Град Краљево годинама улаже значајна финансијска средства у развој спорта. Осим за  професионални, средства обезбеђујемо и за аматерски спорт. Очекујем да ћемо у наредним годинама обезбедити финансијска средства како бисмо обновили и већ дотрајале терене за обављање часова физичког васпитања у сеоским основним школама на територији града“, изјавио је Терзић.

Он је подсетио да екипе краљевачких села годинама учествују на  Сеоским спортским играма, а екипа Милочаја, која је једна од најуспешнијих у Србији, претходне године постала је вицешампион наше земље.

„Ове године не организујемо само локално такмичење у Сеоским спортским играма, већ смо, захваљујући екипи Милочаја, домаћини и регионалног такмичења. Верујем да ћемо бити добри домаћини, а да ће се екипе успешно надметати у овим спортским дисциплинима које су заборављене, а које покушавамо да очувамо“, истакао је Терзић.

Први човек града Краљева пожелео је добродошлицу екипи Бродаревa из Пријепоља, Сочице из Прибоја, Баљевац из Рашке, Костојевићи из Бајне Баште и краљевачкој екипи из Милочаја, фер-плеј борбу и пуно успеха у такмичењу.

„Хвала вам што поред модерних спортова, годинама увежбавате и традиционалне српске спортске дисциплине. Зато је данашње такмичење значајно јер ће посетиоци моћи да виде и дисциплине у којима нису могли да се такмиче још од свог детињства“, поручио је градоначелник, пожелевши да у будућности наш град буде домаћин и републичког такмичења Сеоских игара.

Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек подсетио је да је пре четири године, када је пројекат започет, било пријављено свега пет општина, а данас учествује рекордан број – 31 општина. Како је истакао, циљ је да се у малим срединама што више младих, али и старијих, укључи у спорт.

„Сваке године победник добија један мали терен као награду и на њему деца са села могу да играју фудбал, кошарку, одбојку. Мислим да ће ова манифестација још више да расте, јер није битно само победити, већ је ово леп вид дружења и зближавања кроз спорт“, поручио је Штефанек.

Према речима председника Спортског савеза Краљева Милоша Симовића, велика је част и задовољство организовати овакво регионално такмичење у нашем граду. Он је изразио захвалност Спортском савезу Србије на указаном поверењу, па пожелео учесницима пуно среће у такмичењу, али и склапање нових пријатељства, као и да се, кроз спорт, сусрећу дуги низ година.

Како је појаснио, дисциплине су атрактивне за публику, а за професионалне спортисте необичне јер се са тим не сусрећу свакодневно. Екипе ће се надметати у специфичним дисциплинама које су заборављене у модерном спорту, као што су надвлачење штапа и конопца, трка у џаковима, вуча конопца, скок у даљ из места, бацање камена са рамена, рвање, обарање руку, шах, али и у одбојци, фудбалу и на полигону.

Капитен краљевачке екипе из Милочаја, прошлогодишњег вицешампиона Сеоских игара, Владан Васиљевић изразио је наду да ће у свом граду, на домаћем терену, изборити победу за даљи пласман.

Сеоске Игре Спортског савеза Србије организују се већ четврту годину за редом, а наш град учествује у играма од покретања пројекта. Циљ манифестације је да се омасови спорт у сеоским подручијима као и очување и сећање на некада традиционалне сеоске дисиплине и такмичење. Игре се организују на локалном, регионалном и републичком нивоу, а победник републичког такмичења као награду добија изградњу рукометног терена у свом селу.

На регионалном такмичењу, које је одржано у Краљеву, треће место заузела је екипа Сочице из Прибоја, краљевачка екипа из Милочаја изборила се за друго место, док је екипа Бродарево из Пријепоља извојевала победу. Представници нашег града и првопласирани тим из Пријепоља, овим пласманом, обезбедили су место у финалу републичког такимичења, које ће бити организовано крајем августа у Чачку.

Print Friendly, PDF & Email