Представнике Националне академије за јавну управу, који су посетили наш град како би промовисали обуке намењене државним службеницима у локалним самоуправама, угостио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Градоначелник је захвалио професору Дејану Милетићу и његовим сарадницима на конструктивном разговору у ком су представили рад Академије. Како је истакао, говорили су о обукама за запослене у органима државне управе и локалне самоуправе, колико модула проводе током године и како сарађују са различитим државним инсититуцијама, али и са Европском унијом, како би побољшали знања свих запослених у оквиру државне управе.

„Ради се о државном органу који приступа на озбиљан, систематски начин, како би сви запослени у државној управи могли да стекну знања која су им неопходна у раду“, појаснио је Терзић, па истакао:

„По завршетку образовања државни службеници треба да стекну читав низ знања. Данас није важно да завршите средњу школу, или факултет, и запослите се у државној управи како би наредних 10, 15, 20 или 30 година радили искључиво оно што сте научили у школи. Морате да се образујете и да стичете нова знања, а томе и служи ова веома значајна организација.“

Како сматра, ово је само први састанак у низу, а сарадња Националне академије за јавну управу и града Краљева ће бити дуга и садржајна.

Градоначелник је нагласио да је веома важно да овако значајна организација долази у локалне самоуправе, упознаје се са стањем на терену и разговара о битним стварима, али и о оним проблемима које треба заједнички решавати.

Вршилац дужности директора Националне академије за јавну управу Дејан Милетић истакао је велики напор Владе и државе Србије да допринесу развоју наших институција.

„Основа сваке институције је човек. На човеку морамо да радимо, да му поклонимо довољно пажње, праве људе да селектујемо, да их негујемо и јачамо. Национална академија у основи је институција намењена јачању државних службеника и јавне управе у целини“, нагласио је Милетић, истакавши да је ово релативно нова инститиуција у Србији, која сарађује са најеминентнијим институцијама Европе и крупним корацима граби напред.

Према његовим речима, Академија је већ сада лидер у региону и овакве посете локалним самоуправама треба да дају бољи увид на локалу шта Академија нуди државним службеницима и колико може да им помогне.

„Морамо да будемо уједињени и сложни, да знамо шта је наш приоритет, а то је јачање Србије у сваком сегмент. У том смислу, важно је да се разумемо на прави начин и да схватимо шта све можемо заједно. Све што радимо требало би да буде у истом смеру и да заједничким напорима на локалу и републичком нивоу постигнемо синергетски ефекат којим ћемо стићи до бољих резултата. Нема времена за губљење и сви морамо да дамо допринос“, нагласио је Милетић.

Како је истакао, Академија има веома добру сарадњу са Краљевом и, према њиховом истраживању, број запослених у Градској управи града Краљева који је прошао обуке у оквиру њихових програма је знатно изнад просека у односу на остале локалне самоуправе.

„Краљево граби напред крупним корацима и разуме значај знања и образовања. Ви на локалу имате човека који познаје и разуме динамику светског процеса и свега што се дешава, потребу за новим знањима и усвајање тих знања“, поручио је Милетић захваливши градоначелнику на доприносу томе.

Након састанка са градоначелником града Краљева, представници Националне академије за јавну управу одржали су састанак и са начелником и замеником начелника Градске управе града Краљева и руководиоцима унутрашњих организационих јединица Градске управе, на коме су разговарали о даљој сарадњи и школовању запослених у Градској управи.

Национална академија за јавну управу почела је да ради 2018. године и централна је институција система стручног усавршавања у јавној управи Републике Србије. Надзор над њеним радом врши Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Академија спровођењем програма обуке, уз примену савремених облика и метода рада на стручном усавршавању, унапређује компетенције запослених у јавној управи, неопходне за квалитетно обављање посла, чиме се обезбеђује стално унапређење квалитета услуга јавне управе грађанима и привредним субјектима. Континуирано стручно усавршавање обезбеђује да је сваки запослени службеник јавне управе увек у стању да одговори на потребе грађана и правилно, ефикасно и економично спроведе прописе без дискриминације и на стандардизован начин. Професионализација и деполитизација управе су кључни принципи реформе, којима Академија даје значајан допринос развијајући и реализујући савремене програме обуке као и праћењем постигнутих резултата.

Национална академија за јавну управу својом делатношћу прати савремене тенденције у управљању људским ресурсима и даје одговор на изазове у процесима професионализације јавне управе. Сарађује са свим органима и организацијама јавне управе, преко именованих представника или организационих јединица надлежних за управљање људским ресурсима, као и са широким кругом представника стручне и академске јавности, невладиним организацијама и професионалним удружењима.

Print Friendly, PDF & Email