Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић свечано је уручила уговоре челницима 38 локалних самоуправа, међу којима је и Град Краљево, које су добилe средства за улагање у повећање енергетске ефикасности кроз јавни позив, а у оквиру Нацоналног програма енергетске санације објеката од јавног значаја.

Како је истакла приликом доделе уговора која је уприличена у Смедеревској Паланци, повећање енергетске ефикасности је национални пројекат и посао који се тиче свих институција, привреде и грађана.

Држава осми пут додељује средства за повећање енергетске ефикасности у јавним објектима на овај начин, а први пут се средства, у износу од 687.600.000 динара, додељују преко Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, која је у саставу Министарства, уз учешће локалних самоуправа које су за ове сврхе издвојиле 436.300.000 динара.

Министарка је подсетила да држава суфинансира и улагања у повећање енергетске ефикасности у домаћинствима, захваљујући којима је обухваћено око 25.000 домаћинстава широм Србије, кроз три јавна позива, у претходних годину дана.

Овом приликом, потпредседница Владе похвалила је представнике локалних самоуправа за преданост у раду захваљујући којем је пројекат успешно реалозован, а све на добробит грађана.

Први пут јавним позивом били су обухваћени и инсталација фотонапонских система и соларних панела за производњу електричне енергије, а пројекти за које су додељена средства укључују вртиће, основне школе, факултете, домове културе, центар за социјални рад, зграде општина, затворени базен, јавно осветљење…

Субвенције, у укупном износу од 1.123.900.000 динара, додељене су за пројекте у: Краљеву, Трговишту, Нишкој Бањи, Куршумлији, Гаџином Хану, Ужицу, Босилеграду, Врању, Ражњу, Свилајнцу, Љубовији, Новом Саду, Зајечару, Врњачкој Бањи, Новом Пазару, Нишу, Бољевцу, Ваљеву, Крагујевцу, Кули, Прибоју, Трстенику, Смедеревској Паланци, Неготину, Љигу, Пироту, Бачком Петровцу, Власотинцу, Смедереву, Книћу, Кикинди, Суботици, Сенти, Бачкој Паланци, Крупњу, као и београдским општинама Обреновац, Палилула и Стари град.

Print Friendly, PDF & Email