Пета трка Националног шампионата Србије у мото-кросу, отворени шампионат, у организацији краљевачког Ауто-мото спортског клуба GTC Racing – KV“, одржана је последњег септембарског викенда на стази „МX парк Трешњари“ у Жичи.

Седма трка заредом коју овај клуб, који постоји од 2013. године и вишеструки је шампион државе како у појединачној тако и у екипној конкуренцији, организује, на до сада најбоље припремљеној стази, окупила је и највише учесника до сада – више од 90. Они су се надметали у девет класa, а десета су били аматери – локални возачи који возе хард eндуро по, како рече организатор, нашим прелепим планинама и шумама.

Стаза дуга 1.410 метара, са висинском разликом 41 метар, процентом успона и силаза 43 процента, ширине – у најширем делу 14, а у најужем шест метара – направљена је по стандардима прописаним за добијање лиценце.

Поред класа MX2 – 125 и 200 кубика, MX1 – 450 кубика, и MX3 – сениори и ветерани, који су затворили такмичење, на стази у Трешњару надметали су се дечаци и девојчице од шест до девет година – у најмањој класи, од 50 кубика, на моторима са аутоматским мењачем, дечаци и девојчице до 12 година – у класи од 65 кубика односно 85 кубика до 14 година.

Према речима Дејана Јаблановића, председника Клуба организатора трке, снаге у Трешњару ове године одмеравали су такмичари из Србије, али и Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Хрватске, Мађарске, Грчке….

Истакавши да из године у годину надмаше своја очекивања везано за организовање једне овакве спортске манифестације, Јаблановић је захвалио најпре Граду Краљеву, који већ седму годину заредом препознаје ентузијазам људи укључених у ову спортску причу. Велику захвалност упутио је и Министарству омладине и спорта, Мото савезу Србије, свим правним лицима и појединцима који су помогли у организацији трке.

„Ретке су приватне стазе, у Србији имамо само две, остале су на државном земљишту. У припреми су била ангажована јавна предузећа, али и јавне установе, у оквиру својих надлежности, а све уз помоћ Града Краљева“, каже Јаблановић додајући да је викенд на стази у Жичи окупио и љубитеље егзибиционих, екстремних и адреналинских спортова – на седмом Фестивалу адреналинских спортова.

„На Фестивалу учествују они који сматрају да је адреналин пресудан, а то су они који се баве екстремним спортовима, међу којима су стреличарствo, квадови, циклокросери, параглајдери, а своје реквизите изложили су и они који се баве рафтингом“, казао је.

У присуству великана овог спорта, легенде Дакар релија – Габора Сагмајстера, председника Спортског савеза Краљева Милоша Симовића, трку је отворио градоначелник Kраљева др Предраг Терзић. Како је истакао, трке које од 2016. године организују GTC Racing – KV“ и Дејан Јаблановић веома су успешне, сваке године окупљају све више такмичара из земаља у окружењу, као и велики број гледалаца.

„Посећеност трке показује да Краљевчани воле мото-спорт. Град Краљево, наша јавна предузећа и установе помажу у организацији трке и, и ове године, изашли су у сусрет овим вредним и преданим људима. Верујем да ћемо и наредних година наставити да организујемо трке у Трешњару и да ће у септембру велики број мештана Жиче, Краљевчана, али и гостију из читаве Србије, долазити у Трешњар да ужива у невероватним вожњама мајстора на два точка“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом отварања трке пожелевши успешну и безбедну вожњу такмичарима.

Print Friendly, PDF & Email