Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је присуствовао састанку који је министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић 17. августа одржала са градоначелницима и председницима општина поводом Нацрта закона о изменама закона о финансирању локалне самоуправе.

Разговарало се о изменама и допунама Предлога закона који је Влада усвојила у понедељак, према коме ће доћи до смањења дела прихода од пореза на доходак грађана који се слива у буџет јединица локалне самоуправе. Према измењеном члану 35 предлога закона, град Краљево ће, уместо предвиђених око 300.000.000 динара, од пореза на доходак грађана имати мањи прилив од свега 45.422.000 или 1,63% буџета.

Највеће умањење је у буџету општине Бор и износи 4,43%, док је смањење буџета града Београда 2,32%, а Крагујевца 2,05%.

Просечно смањење у свим градовима и општинама износи 500 динара по становнику, а у граду Краљеву нешто мање од 300 динара, чиме се Краљево сврстава у ред градова са најмањим смањењем буџета по овом основу.   

Састанку у палати Србија су присуствовали и представници НАЛЕД-а и Сталне конференције градова и општина, који су, као највећа удружења локалних самоуправа, активно указивали на то да би се првобитно најављена решења штетно одразила на локалне самоуправе и равномерни регионални развој, за разлику од последњег нацрта закона који представља помак у односу на то.

 

Print Friendly, PDF & Email