Навршило се осам деценија од када је регуларна војска Вермахта у Краљеву, октобра 1941. године, зверски уморила хиљаде Краљевчана и оних који су овде покушали да нађу спас. У знак сећања на недужне жртве фашизма у Краљеву, као и сваке године, 14. октобра, одржана је Комеморативна седница Скупштине града Краљева у згради Градске управе.

Од те године, 1941, на обалама Ибра постоје два града. Један под земљом и овај у којем живимо и у њему памтимо оне који су покопани у доњем граду, на Гробљу стрељаних. Ипак, упркос страшном погрому, преживели смо, уздигли се, опоравили, спремамо децу за нове послове, али те дане, из октобра 1941, памтимо и радимо на томе да се више никад не понове. Нека је лака земља недужно стрељанима“, истакао је председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић.

Након минута ћутања у знак поште нашим настрадалим прецима, обратио се државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије господин Мирко Јанић који је изразио захвалност што присуствује обележавању 80 година од тужног и трагичног догађаја који Краљево памти.

 „Морамо неговати културу сећања јер у супротном ризикујемо да нам се догађај из прошлости понови. Негујући сећање на страдалнике града Краљева спречавамо да платимо ову високу цену у будућности. Управо зато важно је да се сећамо и изнова понављамо причу о најтужнијем октобру у историји овог града, да се никада не заборави”, нагласио је Јанић.

Комеморативна седница завршена је беседом професора историје доктора Драгољуба Даниловића о кобном октобру 1941. у нашем граду, након чега је поворка кренула да ода пошту невино страдалим жртвама пут Гробља стрељаних.

Уз „Посмртни марш”, у изведби Ватрогасног оркестра „27. септембар”, сенима својих предака поклонили су се потомци палих жртава и представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула”.

Венце на хумке стрељаних положили су градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и председник Скупштине града Ненад Марковић, са сарадницима, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Мирко Јанић и начeлник Рашког управног округа Небојша Симовић. У име братског и партнерског града Марибора венац су положили градски већник и члан Одбора за међународну сарадњу града Марибора господин Звонко Зинрајх и господин Андреј Верлич, као и представници Друге бригаде Копнене војске, начелник Полицијске управе Краљево Жељко Рајковић, бројна борачка удружења и делегације…

Према речима градоначелника, грађани нашег града дошли су и овог 14. октобра, осам деценија после 14. октобра када се Краљево у историју уписало, на истом месту са кога су наши преци утемељили нашу будућност.

„Дошли смо да им се поклонимо, да им захвалимо, да целом свету поручимо – памтимо, сећамо се, не дамо вас, настављамо…Драги наши невино страдали, боле ваше жртве као да смо им малочас сведочили. Крваре ваше ране као да су час пре митраљези утихнули. Вијоре се заставе на пола копља као некад црни барјаци. Осећања остављају речи недореченим, недовољним”, поручио је Терзић, па додао:

„Страдалници под Грдичком косом, своје Богомдане животе уградили сте у наше нове почетке. Не тражећи ништа од нас, добили сте вечни живот кроз нас.”

Како је подсетио, једно Краљево, на Лагерском гробљу за неколико дана изграђено, утрло је пут једном новом Краљеву, које, молећи Бога да нам подари храброст и постојаност наших страдалника, данас правимо.  

„Ви сте наше корење. Ми ваше крошње. Како време одмиче, све сте чвршћи, ми све већи хлад правимо. А стрепимо… јесмо ли ваша достојна слика и прилика, јесмо ли ваш плодни изданак…Осам деценија израстамо из вас. Осамдесет година радимо и градимо и стварамо да то што вас нема бар мало надокнадимо. Колико би нас још и каквих било да вас нису сасекли… Где би нам граница била да нам вас нису отргли…”, нагласио је градоначелник.

Према његовим речима, невино страдали су надвисили своје џелате, живи су, живе и живеће, као што су им, давно пре нас, њихови потомци – наши преци обећали.

„То вам и данас, осамдесет октобара после крвавог краљевачког октобра, ми – наследници ваших наследника, својим постојањем реч дајемо. Својом децом се обавезујемо, због вас и зарад њих – будућих наших”, поручио је Терзић. 

Како је напоменуо први човек града, на овај дан, на овом светом месту, изнова затечени страшним злочином над онима који су само живели своје овоземаљске дане не угрожавајући никога, сећамо се краљевачких страдалника, јер „они који су нама својом жртвом живот поклонили, живот вечни заслужују.”

Парастос жртвама, испод краљевачког голготног брега, служио је Његово преосвештенство епископ жички господин Јустин уз саслужење свештеника Епархије жичке. Након парастоса, глумци Краљевачког позоришта извели су поетско-сценски програм „Балада о њима” о стрељању талаца у Краљеву октобра 1941. године.

Print Friendly, PDF & Email