На дан који је посвећен сећању на цивилне инвалиде рата и невино страдале цивиле, град Краљево одао је пошту првим цивилним жртвама палим у необјављеном бомбардовању које је извела немачка војна сила над Београдом и нашом земљом 6. априла 1941. године. Са неизмерним поштовањем, Град се сећа и цивилних жртава фашистичког терора које су страдале у масовном стрељању цивила у Краљеву октобра 1941. и страдалих у НАТО бомбардовању 1999. године.

„Овај дан не можемо да заборавимо. Сећамо се и обележавамо га са дужним пијететом и учимо млађе генерације како треба да чувамо традицију и да се боримо за нашу отаџбину“, истакао је председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милан Матијевић.

Краљевачки хроничар подсетио је да је велики број цивила, а нарочито деце, остао осакаћен за време ратних дејстава током Другог светског рата када су посејана разноврсна експлозивна средства на које је народ наилазио.

„Данас се сећамо невиних жртава које је, као таоце, на овом светом месту, масовно стрељала немачка окупаторска војска – 100 невиних талаца за једног погинулог и 50 невиних талаца за једног рањеног немачког војника… Жртве су били наши дедови, очеви, мајке, сестре, браћа, пријатељи…“, изјавио је Матијевић, па нагласио да се данас сећамо свих цивилних жртава насталих од последица ратних дејстава и 1941. и 1944. и 1999. године.

Према његовим речима, у Србији је током НАТО агресије 1999. године, када је наша земља бомбардована 78 дана без престанка, погинуло око 2.500 цивила, међу којима и 89 деце, а рањено је 10.000 недужних грађана наше земље. На подручју града Краљева било је 16 жртава међу којима и две девојчице које су изгубиле ногу.

Заменик градоначелника Краљева Вукман Ракочевић истакао је да је дужност Града да ове невино страдале жртве памти.

„Наша је обавеза да се сетимо свих жртава у ратовима који су се у XX веку дешавали готово сваке две деценије. Mорамo да се сећамо цивилних жртава 1941. године и фашистичке агресије на тадашњу Југославију, а нарочито црног и крвавог октобра 1941. и невиних жртава у Краљеву, као и ратова деведесетих година, а посебно НАТО агресије и бомбардовања 1999. године“, подсетио је Ракочевић, па поручио:

„Сви ти догађаји су итекако урезани у памћење грађана града Краљева и овом приликом желим да укажем на то да су овакви дани прилика да се сетимо и не заборавимо јер ако заборавимо изгледа да ће се, нажалост, трагедија поновити. Имамо сво право да, са овог страдалног места подно Грдичке косе, позовемо све људе на мир јер је мир највећа светиња.“

Полагањем венаца на хумке, на Гробљу стрељаних октобра 1941. године, Удружење цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање и Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, делегације Града, Војске, Полиције, Рашког округа и борачка удружења обележили су још један 6. април – Дан цивилних инвалида рата Србије.

Print Friendly, PDF & Email