Поводом Дана добровољних ватрогасаца Србије, који се обележава 27. септембра, као и Дан Добровољног ватрогасног друштва Краљево, Скупштина Добровољног ватрогасног друштва Краљево и руководство Ватрогасног савеза Србије одржали су свечану седницу у просторијама ватрогасног дома у Краљеву.

Седници су, поред чланова, присуствовали и градоначелник Краљева др Предраг Терзић и његова заменица Марица Мијајловић, чланица Градског већа Гордана Стојковић, народни посланици Маја Мачужић и Зоран Бојанић, гости и колеге из градова широм Србије, али и из братског и партнерског словеначког града Марибора.

На седници је новоизабрани председник Добровољног ватрогасног друштва Краљево Милутин Вукосављевић упознао присутне са резултатима постигнутим у претходних годину дана. Поједини чланови, међу којима су били и градоначелник др Терзић и посланик Бојанић, од Ватрогасног савеза Србије, добили су унапређења у више чинове, а најзаслужнијима су уручена и посебна одликовања. 

Након тога су, свечаним дефилеом улицама града, учесници стигли до зграде некадашњег ватрогасног дома, где су положили венце код споменплоче, у Улици Топлице Милана. Из те зграде су чланови ватрогасног оркестра 27. септембра 1941. године кренули и изашли из тада окупираног Краљева, обучени у више униформи, свирајући корачницу, парадним кораком, прошли поред немачке страже на мосту и отишли на планину Гоч, где су се прикључили партизанском одреду „Јово Курсула".

„То је јако важно у домену ширења ватрогасне културе и преношења ових обичаја на млађе генерације. То је наша историја, а то треба да нам буде и будућност“, поручио је Драган Јајић, виши ватрогасни официр прве класе, члан Извршног одбора Ватрогасног савеза Србије и председник Ватрогасног савеза Војводине.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић сматра да је веома важно да се негује и одржава ватрогасни систем у Србији, како професионални, тако и добровољни.

„На подручју града Краљева делује неколико добровољних ватрогасних друштава, која имају седишта у околним селима. Град Краљево, са Сектором за ванредне ситуације, али и уз подршку братских градова, на првом месту Марибора, успео је у последњих неколико година да обезбеди неколико ватрогасних возила која су смештена у ватрогасним домовима у Краљеву и околини. Она су од особитог значаја за гашење пожара и борбу против других врста елементарних непогода, а сведоци смо да је град Краљево у последњих шест година погодило неколико великих елементарних непогода, почев од земљотреса, преко поплава које су се понављале“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

         

 

Print Friendly, PDF & Email