Дан победе над фашизмом – 9. мај, који се обележава широм Европе, обележен је и у Граду Краљеву, који за то има и посебан разлог будући да је за време Другог светског рата наш град имао небројене људске жртве. У знак сећања на оне који су изборили слободу нашег града, званичне делегације Града, Рашког управног округа, Војске, Полиције, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, борачких и других удружења и организација положиле су цвеће и венце на Споменик отпора и победе, у парку код Железничке станице – споменик, симболично посвећен отпору и победи, аутора Лојза Долинара, свечано откривен 29. новембра 1959, на прослави петнаестогодишњице ослобођења Kраљева у Другом светском рату.

Хроничар нашег града, др Милан Матијевић, представник удружења које негује традиције ослободилачких ратова, подсетио је на то да је чак 33.000 немачких војника било у нашем граду и да су, баш трасом поред Споменика отпора и победе, Немци спроводили заробљене ђаке, студенте, професоре, раднике железничке радионице и Фабрике авиона, жене, стручну радну снагу, Краљевчане и избеглице које су у нашем граду тражиле уточиште.

Фашизам је, како је истакао, оставио дубок, крвав траг у Краљеву и у целој Србији.

„Фашизам је стрељао хиљаде недужних талаца. Они ни тада нису престали да убијају, већ су и 1943. године извршили масовно стрељање 99 невиних талаца на аеродрому. Повлачећи се са фронта из Грчке, Немци су у Краљеву вршили претовар живе силе и ратног материјала из вагона нормалног у вагоне узаног колосека, а након тога су се кретали даље према Вишеграду. Повлачећи се, направили су јак мостобран у Краљеву. Водиле су се јаке борбе и тек 42 дана након ослобођења главног града Београда, коначно је ослобођено и Краљево. У борбама за ослобођење Краљева погинуло је 67 партизана, више од 100 је рањено. Настрадало је 357 црвеноармејаца, који су сахрањени у Врби, Подунавцима, Ратини, Витановцу“, казује Матијевић.

Поводом 77. годишњице Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, заменик градоначелника Вукман Ракочевић је истакао да су и локална самоуправа и сви Краљевчани у обавези да обележе овај дан и да се сете свих жртава и свих ослободилаца у Другом светском рату.

„Превелике су жртве биле на територији града Краљева, као и целе Републике. Обавеза свих генерација, и данас и убудуће, јесте да се сећају и жртава и ослободилаца. Надам се да се такав период на овом простору никад неће поновити“, рекао је Ракочевић уз жеље да се „такво зло као што су фашизам и нацизам никада више нигде не понови“.

У оквиру обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, ваздухоплови Војске Србије су прелетали изнад више градова на територији Србије, између осталих и над Краљевом.

Девети мај – као Дан победе, обележава се у знак сећања на дан када је у Берлину, 9. маја 1945. године, потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке. У име Немачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа још неколико дана давали отпор, између осталих и у Југославији, до 15. маја.

Print Friendly, PDF & Email