Град Краљево се, сваке године, прикључује обележавању државног празника посвећеног сећању на 11. новембар 1918. године, када је у шуми крај Компјења, града у Француској, у вагону маршала Фердинада Фоша, потписана капитулација Немачке, чиме су завршене ратне операције односно Први светски рат.

Потписивање мировног уговора између сила Антанте и Централних сила Немачке, које је закључено симболично у 11.00 часова, 11. дана, 11. месеца 1918. године, а акт о потписивању коначног мировног споразума закључен је у Версају 28. јуна 1919. године.

На Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембра, у парку код Духовног центра „Свети владика Николај Велимировић жички“, делегације Града, Рашког управног округа, Војске, Полиције и бројних удружења, положиле су цвеће и венце крај споменика крајпуташа посвећених младим људима из краљевачког краја који су током балканских и Првог светског рата уткали своје животе у слободу отаџбине.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић истакао је да данас треба да се сећамо свих српских официра, подофицира и војника који су животе дали за нашу отаџбину у Првом светском рату. Поред њих, и велики број цивила  страдао је у Великом рату.

„Чак 28 одсто становништва Србије изгубило је животе у том, до тада, највећем рату који је човечанство доживело“, подсетио је Терзић, истакавши да жртве нашег народа не смеју бити заборављене, па поручио:

„Српски народ је увек био на слободној страни света борећи се против људи који су желели да освајају друге државе и да поробе становништво других земаља. Тако и данас, када је велики сукоб у току, српски народ се труди да очува своју слободу и независност и да остане народ који самостално делује у овим тешким околностима. Верујем да ћемо у томе успети.“

Историчар проф. др Јован Симијановић подсетио је на то да је потписивање мировног уговора, пре 104 године, обележило крај борбених дејстава, обуставу ватре, оружја и оруђа свих врста у Европи и донело дуго жељени мир и престанак ратних разарања.

Значај обележавања овог дана је вишеструк, пре свега ради сећања на бројне жртве које је Први светски рат донео, нечувене у дотадашњој људској историји. Према подацима Конференције мира у Паризу 1919. године, до краја рата број жртава српског народа процењивао се на око 1.247.435 људи, међу којима је било око 845.000 цивилног становништва.

Овај губитак представљао је велики демографски удар од кога се Србија дуго и тешко опорављала. Након Првог светског рата нагло је прекинут демографски,  економски, модернизацијски, па и културни, развој наше земље.

Обележавањем Дана примирја негујемо културу сећања и поштујемо жртве наших предака који су, зарад очувања нашег идентитета, отаџбине и будућности, положили своје животе.

Print Friendly, PDF & Email