Краљевчани, они који су увек ту за Краљево и Краљевчане, они који име Краљева с поносом и уз много поштовања проносе… и ове године овенчани су наградама, признањима и захвалницама поводом 7. октобра, Дана града Краљева – Краљевдана.

На празник Преподобног Симона Монаха, првог српског краља Стефана Првовенчаног, на Свечаној седници Скупштине града, уз пригодан програм, обраћања председника Скупштине Ненада Марковића и градоначелника др Предрага Терзића, уз бројне домаће и госте из партнерских и околних градова и општина, уручене су награде.

Звање почасног грађанина града Краљева за 2022. годину Скупштина града Краљева доделила је архимандриту Методију – за пастирско бдење над хиландарском светињом и монашким братством.

Диплому заслужног грађанина града Краљева за 2022. годину, добили су: Предраг Цвијовић – за несебичну љубав и пожртвовање према младим спортистима, др Драгослав Дугалић – за бригу о пацијентима из ушћанског краја, протојереј-ставрофор др Велибор Џомић – за верно служење Српској православној цркви и борбу за њена права, Миле Цвијовић – за глумачке домете и бригу о Краљевачком позоришту, постхумно – Ратомир Митић, легендарни центархалф – за фудбалско умеће и верност ФК „Слога“ из Краљева, постхумно – Слободан Ђерковић – за приврженост и развој фудбалског спорта, протојереј-ставрофор Љубинко Костић – за бригу о православљу и Цркви, за љубав којом свештени.

За успехе и вишедеценијско трајање у позоришној уметности, Краљевачком позоришту је додељена Диплома заслужнe установе града Краљева за 2022. годину.

Врхунски резултати у одбојци и стварање репрезентативних асова препоручили су Одбојкашки клуб „Рибница“ Краљево за Диплому заслужне спортске организације града Краљева за 2022. годину.

Диплому заслужног удружења грађана града Краљева за 2022. годину Скупштина је доделила Друштву гуслара „Жича“ Краљево – за допринос у очувању традиције и промоције културне баштине српског народа.

Овогодишњи добитник Октобарске награде града Краљева је доцент др Владимир Јовановић – за дугогодишњи предан рад и врхунске домете у области медицине.

Специјална награда за подстицај хуманости „Миломир Главчић“ за ову годину додељена је Марији Митровић – за племенитост, хумана дела и љубав која лечи.

Градоначелник града Краљева је доделио Захвалницу за 2022. годину Школској управи Краљево – за изузетан допринос успешном функционисању краљевачких основних и средњих школа, подизању квалитета наставе и афирмисању најбољих наставника и ученика, као и Банци Поштанска штедионица – Регионалном центру Краљево – за стабилан и сигуран ослонац грађанима Краљева и допринос општем развоју и напретку нашег града.

Добитник највишег признања Града  Краљева – Октобарске награде, доцент др Владимир Јовановић, начелник Одељења интензивне неге Клинике за неурохирургију Универзитетског клиничког центра Србије у Београду, обратио се у име свих добитника, истакавши значај награде која се не односи конкретно на струку него на уопште „једно деловање и синергију и интеракцију са људима“.

„Изузетно сам срећан пошто сам схватио да је наш велики стручни и професионални ангажман, као и хумантирани рад у ширем смислу препознат као нешто што завређује овако изузетно друштвено признање. То је уједно и доказ да алтруизам и осећај за опште добро нису заборављени као правац делања. Доброта, пре свега љубав, најјаче су оружје“, поручио је Јовановић. „Ово, нажалост, није време наклоњено малом, обичном човеку и из тог разлога мислим да ова награда има свој значај. Ја сам Краљевчанин, овде сам рођен и одрастао и зато ми ово признање посебно значи. Човек не сме да кида конекције, не треба се одрећи места из кога потичете, та веза је нераскидива. Имам много награда, али краљевачка је посебна“, рекао је он.

Захваливши на честиткама поводом Дана града и честитајући празник суграђанима, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао да наш град, са сваком новом инвестицијом, са сваким новим реализованим пројектом, новим радним местом, новим пријатељем међу другим градовима и општинама, са сваким новим малим суграђанином… расте, развија се, израста у град који се надалеко препознаје по успесима – и појединаца и читаве заједнице.

„Седми октобар је дан када се сећамо свега онога што смо урадили у претходних годину дана, када сабирамо резултате рада, говоримо о пословима које смо започели, које смо завршили, али говоримо и о плановима које ћемо реализовати у годинама које следе. Захваљујући председнику Александру Вучићу, краљево је почело убрзано да се мења.“, рекао је Терзић, истакавши да су у нашем граду отворене нове фабрике, али и да краљевачке фирме све боље послују и на домаћем и на иностраном тржишту и запошљавају све већи број радника.

У осврту на период између два Краљевдана, праћеном низом фотографија са бројних готово свакодневних догађаја, градоначелник је поменуо и постигнућа из ранијих година, указујући на то да наш град континуирано узраста, шири се, бива богатији. Градоначелник је госте упознао са завршеним, започетим и пројектима који су у току, у области инфраструктуре, инвестиција, привреде, пољопривреде, туризма, образовања, културе, спорта… оствареним сопственим снагама и средствима, али и уз велику помоћ Републике Србије, Владе Републике Србије односно министарстава, локалних и државних институција, инвеститора, дародаваца… водећи при том рачуна о свим категоријама становништва и на целој територији коју покрива. Терзић је говорио и о плановима, истакавши да за њихову реализацију, поред средстава Града има и подршку Републике Србије.

Свечану седницу Скупштине града Краљева пратио је и краћи пригодни програм. Химном Србије, седницу је отворила ученица другог разреда Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ Неда Столић, у класи наставнице Драгане Ђокић. Ученик четвртог разреда Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ – виолончелиста Вук Младенић, у класи професора Предрага Михаиловића, одсвирао је „Прелудијум Це дур“, а песму „Да сам извор вода ‘ладна“ извела је Певачка група Одсека за традиционалну музику, у класи наставнице Милице Грачанац. Кроз седницу, госте је водила Светлана Младеновић.

*Извештај о раду градоначелника у периоду од 2016. до 2022. године, Краљевчани могу да погледају на линку

 

https://online.flipbuilder.com/orpih/gxqc/

Print Friendly, PDF & Email