Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић примили су, поводoм предстојећег обележавања 95 година постојања и рада, представнике Културно-уметничког друштва „Абрашевић“ Краљево, најстарије културне институције нашег града.

Како је подсетио градоначелник, КУД „Абрашевић“, основан давне 1926. године, за девет и по деценија постојања, мењао је своје седиште – од некадашњег хотела „Европа“, преко хотела „Национал“, просторија старе Поште, а данас се налази у просторијама Добровољног ватрогасног друштва, поред Цркве Свете Тројице, где сваке године организују бројне манифестације, од којих је најпознатија „Лето код Абрашевића“.

Ово културно-уметничко друштво је кроз историју имало различите секције – фолклорну, драмску, хорску, а из њихове драмске секције настало је „Народно позориште 14. октобар“, које прераста у данашње Краљевачко позориште.

„Свима је јасно да је КУД ‘Абрашевић’ градио културну историју Краљева и да је током претходних 95 година значајно утицао на друштвени живот нашег града. Данас смо разговарали о историји, традицији и култури, али смо се дотакли и проблема које ово културно-уметничко друштво има и Град ће настојати да, заједно са представницима Друштва, решава ова питања“, нагласио је градоначелник Краљева.

Помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић честитао је Културно-уметничком друштву „Абрашевић“ овај значајан јубилеј, па истакао да је „Абрашевић“, који је изнедрио изванредне тумаче народне традиције, синоним за бављење овом врстом културе. Он је додао и да ће Град  покушати да изнађе адекватан простор како би им омогућио да наставе свој рад и развој.

Вршилац дужности управника Културно-уметничког друштва „Абрашевић“ Урош Балтић захвалио је градоначелнику и његовом помоћнику што су саслушали предлоге, идеје и разговарали о проблемима са којима се њихово друштво суочава.

„Искрено се надамо да ћемо успети да решимо све проблеме који нас муче. Ми волимо да кажемо да је ‘Абрашевић’ колевка културе града Краљева јер су многи познати и цењени певачи, музичари, доктори потекли из ‘Абрашевића’ и заиста не можемо да избројимо колико је људи прошло кроз наше секције. Данас спадамо у културно-уметничко друштво које има највећи број секција у централној Србији – имамо фолклор, хорску и драмску секцију, певачку и етно групу, народни оркестар и музичку радионицу“, истакао је Балтић.

Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ одржаће концерт, поводом обележавања јубиларних 95 година постојања, у сали краљевачког Дома Војске, у суботу, 2. октобра, са почетком у 18.00 часова.

Print Friendly, PDF & Email