Поводом обележавања 29. новембра – Дана ослобођења Краљева у Другом светском рату, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и чланови Одбора за обележавање 29. новембра одржали су данас конференцију за новинаре. Они су представили овогодишњи програм обележавања 70. годишњице ослобођења нашег града и победе над фашизмом.

Како је најављено, централни скуп ће бити организован код Споменика ослободиоцима Краљева у парку Пљакин шанац. Програм обележавања седамдесетогодишњице победе над фашизмом почиње у 11.00 часова полагањем венаца. Након тога предвиђено је обраћање представника града, а затим и уметнички програм, у којем ће учествовати глумци Краљевачког позоришта и хор „Црвчанин“.

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је позвао грађане Краљева, потомке, да се прикључе обележавању овог за град важног догађаја.

„Будући да је град од 12.000 изгубио више од 2.000 својих суграђана, није било куће којој неко није страдао. Краљево је тада био град барјака. Ми који смо потомци тих страдалих и који живимо на овим просторима имамо обавезу да се тај дан никада не заборави. Циљ је да, евоцирајући успомене, сећајући се, одамо захвалност свима онима који су овом граду донели слободу“, поручио је председник Скупштине.

Према речима Милоша Милишића, члана Одбора за обележавање 29. новембра, ово је један од најзначајнијих датума у историји нашег града.

„Изражавам велико задовољство што су чланови Одбора водили рачуна о овом празнику. Водили смо рачуна да ово обележавање нема никакав идеолошки предзнак, држали смо се историјских факата који су неумољиви – град Краљево су ослободиле партизанске јединице и јединице совјетске Црвене армије. Изражавам велико задовољство радом Одбора. Нас дичи јединство у намери да важне датуме овог града обележимо на достојан начин“, рекао је Милишић.

            И председник Одбора Миша Милосављевић, члан Градског већа задужен за културу, изразио је велико задовољство трудом и радом Одбора.

            „Ми смо ове године учинили велики искорак у односу на претходне године. Обележени су 7. октобар – Краљевдан, 14. октобар на Гробљу стрељаних, 22. октобар – Дан ослобођења Краљева у Првом светском рату. Сада обележавамо и Дан ослобођења у Другом светском рату. Захваљујем пре свега грађанима који су у свим овим манифестацијама масовно учествовали. Надам се да ће Одбор наставити да успешно реализује своје задатке“, изјавио је председник Одбора Миша Милосављевић.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email