Поводом Међународног дана људских права, који се обележава 10. децембра, Савет за родну равноправност града Краљева одржао је конференцију за новинаре. Савет је подсетио на то да су Уједињене нације 1948. године усвојиле Декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да су та права универзална и не зависе од националне, идеолошке, социолошке и културне припадности, и да је тада први пут признато право свих људи на живот, слободу и сигурност без икаквих разлика.

„Ово је прилика да искажемо солидарност са грађанкама и грађанима којима најосновнија људска права нису обезбеђена, попут права на личну карту, држављанство, здравствену књижицу, да укажемо на девојке и жене које склапају присилне бракове, илегалне имигранте којима су одузете путне исправе, LGBT популацију и сва друга лица која на неки начин трпе јер њихова основна људска права нису обезбеђена“, рекла је председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић.

Она се осврнула посебно на женска права, истакавши да жене, као и сви други, имају право на основна људска права, али су врло често мање-више лишаване њих и бориле су се да дођу до права гласа. Према неким статистичким подацима, Србија је на добром путу ка положају на светској листи земаља које поштују људска права. У Финској, Норвешкој, Исланду, Филипинима више од 55 одсто жена је заступљено на местима на којима се одлучује, жене су им најобразованије.

Савет је низом активности учествовао у 16 дана активизма у борби против насиља над женама, које представља један од највиших видова кршења људских права, и насиља у породици.

Конференција је била прилика и да Савет истакне задовољство резултатима кампање „Бирај равноправно“, усмерене ка повећању учешћа жена у саветима месних заједница, будући да су сада у већини савета месних заједница присутне жене.

У 63 месне заједнице над којима је град односно Изборна комисија имала увид (осам месних заједница је самостално спроводило изборе), резултат је 34 жене у 55 месних заједница, што је велики проценат у односу на ранији сазив.

Како је истакла председница Савета за родну равноправност, у Савету МЗ Рибница од 23 члана седам су жене, у Жичи од 11 чланова Савета МЗ има пет жена, на Берановцу три од девет, у Зеленгори пет од 11, у Полумиру, Опланићима, Самаилима, Дракчићима, Сирчи, Витковцу, Буковици, Кованлуку и Чибуковцу проценат је већи од један, а у осталим месним заједницама има по једна чланица. У МЗ Витковац стара председница је поново изабрана на то место, а да ли има још жена председника савета у другим месним заједницама знаће се када се савети конституишу.

У месним заједницама у којима је спроведен пилот пројекат, а у којима до сада није било жена, дошло је до промене – у Самаилима су, од три кандидоване, изабране две жене, а у Милочају и Ушћу изабрана је по једна жена.

До краја децембра, Савет планира да затражи од јавних предузећа и установа да у извештајима о раду за ову годину, које достављају Скупштини града, наведу и колико је жена и мушкараца запослено, на којим радним местима, са којом стручном спремом. Исто намеравају да прибаве и за Градску управу у 2015. години. Такође, намеравају да спроведу анкете на тему опште и безбедности жена, како би видели шта ће даље радити по том питању, будући да су анкете у неким другим градовима показале да су жене угрожене и осећају се небезбедно у својим кућама, а најбезбедније се осећају на послу.        

Како је истакнуто на конференцији, циљ Савета за родну равноправност је и да се  у 2015. години нађу у буџету града Краљева.
 
 

Print Friendly, PDF & Email