У оквиру пројекта „Асоцијација гради“, који спроводи „Национална асоцијација канцеларија за младе“, уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, град Краљево је учествовао у реализацији ЛАП инфо дана, који за циљ има подршку локалним канцеларијама у изради и ревизији локалних акционих планова.

ЛАП инфо дан је осмишљен као интерактивна радионица која се спроводи према начелима и принципима омладинског рада и током чије реализације се обрађује значај и смисао ЛАП-а за младе, кораци у његовом креирању, његова имплементација, као и добра и лоша искуства са локала.

Госте је, у име града, поздравио градоначелник Краљева др Предраг Терзић. Он је подсетио на то да је град Краљево основао Канцеларију за младе 2013. године и био последњи велики град у Србији који је ушао у процес побољшања положаја младих односно покушао да реши приоритетне циљеве омладинске политике. Ипак, како је нагласио градоначелник, за нешто мање од три године урађено је много. Поред Канцеларије за младе, основан је и Савет за младе.

„Пред нама су велики изазови. Најпре треба направити кровни документ омладинске политике на територији града Краљева, ЛАП за младе. Данашњи сусрет координатора канцеларија за младе из целог региона има управо то за циљ – размену искустава у прављењу овако важног стратешког документа. Неопходно је и опремити простор у коме ће млади моћи да проводе слободно време, организују најразличитије активности, стичу различита знања и вештине, да науче нешто ново и да размене искуства са својим пријатељима и људима сличних година. То је омладински центар или омладински клуб. Надам се да ћемо успети у зацртаним циљевима које смо предвидели да спроведемо у мандатном периоду од четири године који је пред нама и да ће млади људи након тога имати бољи положај у граду Краљеву“, поручио је градоначелник Краљева.    

Обуци у Краљеву, поред координатора и представника Канцеларије за младе нашег града, присуствовали су координатори и сарадници канцеларија за младе из Врњачке Бање, Крушевца, Варварина, Прокупља, Бабушнице, Чачка, Новог Пазара, Тутина, Рашке, Велике Плане, Нове Вароши, Сјенице, Лознице, Зајечара и Куршумлије.

Како је објаснио председник Националне асоцијације канцеларија за младе Џемалудин Паучинац, ове канцеларије за младе радиће заједно са експертима на припреми локалног акционог плана за младе.

„Краљево и други градови и општине у региону немају ЛАП – или су истекли или су тек усвојени. Разменићемо искуства како све то протиче и причати о буџетирању. Надам се да ћемо до краја дана имати конкретне предлоге за град Краљево и функционисање канцеларија за младе и за друге општине у региону. ЛАП ће се надовезати на Националну стратегију за младе“, рекао је председник Националне асоцијације канцеларија за младе, додавши да ће сваки приоритет (запошљавање, волонтирање, здравље младих…), бити детаљно разрађен и за њега ће бити предвиђене одређене активности.

         

 

Print Friendly, PDF & Email