Традиционална, тридесет девета ликовна колонија „Студеница“, отворена је у недељу, 3. августа. Колонија се, у организацији Туристичке организације Краљево, а под покровитељством града Краљева, одржава под окриљем манастира Студенице, колевке српске духовности и православља, који се налази и на листи споменика културе под заштитом Унеска. У име града Краљева, манифестацију је отворио члан Градског већа града Краљева др Драгослав Дугалић.

Према речима директора Туристичке организације Драгана Рајичића, манастир Студеница и његова околина били су инспирација многим ликовним уметницима, а и новостворена уметничка дела ући ће у легат ТО Краљева.

Игуман манастира Студенице Тихон, по чијем благослову се овде и одржава колонија, каже да манастир утиче на уметнике, али да и они доприносе себе животу ове светиње.

На колонији чествује 15 уметника – шесторо из Србије и деветоро из иностранства. Према речима наше познате уметнице Биљане Вуковић, ту су само они који схватају величину и значај овог места, који се, захваљујући топлој добродошлици, осећају као домаћи, имајући за атеље Карађорђев конак манастира Студенице.  

За учеснике су организовани и излети до испоснице Светог Саве и у Долину векова, обиласци манастира Градца, Ђурђрвих ступова, Сопоћана.

Тридесет девета ликовна колонија Студеница биће затворена радном изложбом у уторак, 12. августа.

 

Print Friendly, PDF & Email