Поводом обележавања Међународног дана смањења ризика од катастрофа, Одељење за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева извело је бројне активности на територији града Краљева.

Вежба под називом „Евакуација у случају земљотреса“ организована је у свим основним школама, тачно у подне, а централној вежби у Основној школи „Свети Сава“, у Рибници, присуствовали су градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и начелник Одељења за ванредне ситуације Дејан Сеизовић.

Након успешно изведене вежбе, више од 450 ученика окупљених на спортским теренима у дворишту школе, дочекао је и  поздравио први човек Града.

Према његовим речима, повереници цивилне заштите и инструктори Црвеног крста Краљева обавили су припрему односно едукацију наставног и ваннаставног особља и ђака у свим школама где ће се спровести вежба и поделили штампана упутства за понашање пре, у току и након земљотреса. Док су у Доситејевој улици војни пензионери, заједно са повереницима цивилне заштите и радницима ЈКП „Чистоћа“, спровели еколошку акцију чишћења простора код авиона.

„Данашња вежба односно симулација евакуације у случају земљотреса је изузетно значајна и уверен сам да ће сва деца која су учествовала у вежби стећи нова знања, као и да ће њихови учитељи и наставници, такође, сазнати нешто ново о томе како треба да се понашају у случају земљотреса и пожара. Искрено се надам да у будућности неће имати прилику да та знања примене“, поручио је Терзић.

Како је истакао, захваљујући Одељењу за послове цивилне заштите на територији града Краљева у свакој месној заједници именовани су повереници, а поред тога врше се обуке за поверенике, њихове заменике и за све чланове јединица цивилне заштите опште намене која је органоизована на територији Града.

„Краљево је, нажалост, у претходних десетак година имало много искуства са земљотресом и поплавама које су погодиле наш град – 2014, 2016, 2017, 2019. и 2020. године и из тог разлога смо у оквиру Градске управе града Краљева  организовали посебну организациону јединицу која се искључиво бави пословима цивилне заштите“, појаснио је Терзић.

Руководилац Одељење за послове цивилне заштите Здравко Максимовић истакао је да је ове године у вежби учествовало нешто више од 5.000 ученика, са наставницима и ваннаставним особљем.

„Данас смо, као и прошле године, 13. октобра, извели вежбу евакуације у случају земљотреса која је једна реална опасност која прети не само граду Краљеву, већ читавој Србији. Од земљотреса се гине само у случају незнања односно непознавања прописа, процедура и упутстава за понашање“, појаснио је Максимовић, па нагласио:

„На едукацији смо децу научили две ствари – „4 не – не вичи, не трчи, не гурај се и не враћај се када се крене у евакуацију“ јер деца треба да знају шта не смеју да раде у време евакуације и да морамо више пажње да посветимо томе да се запослени у школама и шира јавност више упознају са поступањем са особама са инвалидитетом или посебним потребама у ванредним дешавањима. Морамо много више да мислимо и на друге у нашем окружењу када је планирање оваквих вежби и сценарија у питању.“

Акције поводом Међународног дана смањења ризика од катастрофа се изводе у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Канцеларијом за управљање јавним улагањима, Сектором за ванредне ситуације и Црвеним крстом Краљево, а уз подршку Школске управе Краљево, ДФ СПЦ „Човекољубље“ и њихових партнера на пројекту јачања отпорности локалних заједница на катастрофе.

Вежба „Евакуација у случају земљотреса“ изведена је у свим основним школама на територији града Краљева истовремено. Осим централне вежбе, у делу котларнице ОШ „Свети Сава“, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова извео је вежбу интервенције односно гашења пожара по добијеној дојави за пожар.

Еколошке акције, спроведене у циљу смањења ризика од катастрофа, изведене су у месним заједницама Сирчи и Рибници, а у Доситејевој улици код авиона спроведено је уређење простора око споменика, уклањање чврстог отпада, садња цвећа, постављање клупа и канти за отпад. У месним заједницама повереници цивилне заштите града Краљева акције су спровели у сарадњи са локалним становништвом.

Print Friendly, PDF & Email