Ушћани су ове године били домаћини традиционалне манифестације „Михољски сусрети села“ која је финансирана бесповратним средствима Министарства за бригу о селу Републике Србије.

Учесници манифестације, која има за циљ неговање традиције, историје и културе српског народа, били су представници 15 села са територије града Kраљева – Ушће, Рудно, Опланићи, Полумир, Студеница, Самаила, Богутовац, Врба, Врањево, Гокчаница, Жича, Жарче, Мланча, Лозно, Чукојевац.

Манифестацију је свечано отворио вокални солиста Kултурно-уметничког друштва „Студеница“ Иван Жарчанин песмом „Запевала сојка птица“, сплетом народних кола на хармоници представио се и млади виртоуз Вељко Алексић, а на крају првог дана манифестације бројној публици представили су се најмлађи чланови KУД-а „Студеница“ играма из Шумадије.

На изложби рукотворина у холу Дома, мештани и гости имали су прилику да се увере у квалитет ручно створених и уникатних производа које су излагали представници Ушћа, Студенице, Полумира, Гокчанице, Врбе, Роћевића и Жарча.

У дисциплини најлепши штанд прво место припало је Милени Медаровић из Гокчанице, а у дисциплини најбоља рукотворина, за предмете рађене техником дубореза, првоместо освојио је Иван Жарчанин из Жарча.

Спортски део манифестације који је планиран за други дан програма је, услед лоших временских услова, одржан у сали ОШ „Милун Ивановић“. Екипа Уроша Пешића освојила је прво место у малом фудбалу, најбољи у шутирању тројки био је Јаков Ерац, а у надвлачењу конопца победила је екипа Николе Петровића.

У Великој сали Дома културе „Студеница“ приређен је заједнички концерт културно-уметничких друштава, певачких група, извођачких ансамбала, вокалних и инструменталних солиста, а стручни жири оцењивао је најлепшу народну ношњу, изворно певање и најлепшу кореографију. Певачка група Центра за културу „Жича“ из Жиче освојила је прво место у категорији изворног певања, најбољи фолклорни ансамбл био је KУД „Опланићи“ из Опланића, а најлепшу народну ношњу имало је KУД „Студеница“.

Након уручења пехара и захвалница учесницима програма манифестације „Михољски сусрети села“, уследило је  проглашење свеукупног победника, а село које је освојило највише титула из поменутих дисциплина, ове године, било је село Опланићи.

Print Friendly, PDF & Email