13.међународни хуманитарно-меморијални Маратон за мир стартовао je 28. јуна 2011.године из Новог Сада са Трга Слободе. Пролази кроз многе градове, а завршава се у Солуну на Српском војничком спомен гробљу Зејтинлик.
Сваки претрчани метар је својеврсна порука мира и истовремено поштовање свих наших предака који су дали свој живот да би ми живели у слободи.   Ове године учесници су из Републике Бугарске, Републике Грчке. Републике Македоније, Републике српске и из наше земље.
Генерални покровитељи су: Република Србија Министарство унутрашњих послова, Република србија Министарство спољних послова, Војска Србије и Команда ваздухопловних снага и ПВО Земун – ВП 1094 Београд, Република Србија Министарство омладине и спорта, Град Београд – Секретаријат за спорт и омладину и Скупштине општина Нови Београд и Земун. Покровитељи су Скупштине градова Нови Сад, Београд, Смедерево,Крагујевац, Краљево, Крушевац, Ниш, Лесковац и Скупштине општина Ириг, Стара Пазова, Рача Крагујевачка, Варварин, Алексинац, Сурдулица и Владичин Хан.
Овогодишњи „Маратон мира" 15 учесника трчи под мотом „Трчимо за мир на Балкану, за краљевачке школе, за радостан осмех деце.
„Циљ овог традиционалног маратона је да повеже људе и просторе. Носимо поруку мира и добросуседских односа међу земљама из којих су учесници. Жеља нам је да у будућим тркама учествују људи из свих земаља у окружењу" – истакао је Милија Аћимовић, директор „Маратона за мир" и председник АК „Маратон мира – Видовдан 99".
Учесници Маратона су данас стигли у Краљево и са замеником Градоначелника Краљева Вукманом Ракочевићем положили венац на споменик Српском ратнику на централном краљевачком тргу.
Након тога у згради Градске управе учеснике је примио помоћник Градоначелника за спорт и омладину Бојан Радибратовић који им је пожелео успешан маратона са надом да ће наредне године бити масовнији.
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email