„Поводом обележавања 35 година од потписа Повеље о братимљењу ватрогасаца Марибора и Краљева 24.10.1981. у Марибору и 27.11.1981. у Краљеву, ватрогасци удружени у Ватрогасни савез Марибора и Ватрогасни савез Рашког округа са седиштем у Краљеву, данашњим потписом ове повеље потврђују досадашњу братску сарадњу са жељом да ту успешну сарадњу наставе и будуће генерације ватрогасаца“ – наводи се у Повељи о братимљењу коју су 24. септембра 2016. године потписали председници савеза Славко Кранбергер и Зоран Ратковић.

Свечаном потписивању у Градској управи Краљева присуствовали су, са својим сарадницима, и градоначелник Краљева др Предраг Терзић и жупан Марибора др Андреј Фиштравец, који су поздравили педесет мариборских ватрогасаца, који бораве у нашем граду током викенда, као и представнике краљевачких ватрогасаца и бројне госте. 

Како су истакли председници ватрогасних савеза, будуће генерације би требало да следе њихов пут и одржавају пријатељство и сарадњу, будући да је циљ потписивања Повеље да се настави пријатељство и да се размене искуства у циљу унапређења добровољног и ватрогаства уопште, али и да се успостављају нови контакти.

Градоначелник града Марибора др Андреј Фиштравец је изразио задовољство због тога што Краљево и Марибор толико сарађују на подручју цивилне заштите и ватрогасних служби, истакавши да је увек лепо доћи у Краљево, али и дочекати краљевачке пријатеље у Марибору.

„Ја сам сигуран да ћемо у будућности наставити ту сарадњу и радујем јој се“, нагласио је Фиштравец.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је подсетио на то да сарадња и пријатељство између Краљева и Марибора датирају још из 1941. године, већ три четвртине века, уз напомену да је, док смо живели у заједничкој држави, та сарадња била интензивнија, а да је у периоду деведесетих година готово прекинута.

„Веома ме радује што има већ више од деценије откад смо обновили сарадњу, која је данас веома интензивна. У области цивилне заштите постоји велики напредак током периода комунизма и социјализма. Касније, она је добрим делом запостављена. Веома сам радостан што сарадња између добровољних ватрогасних друштава Марибора и Краљева напредује. Разговори између челника града Марибора и града Краљева који су вођени током претходног сусрета, а и данас, тичу се не само сарадње у области цивилне заштите, културе и спорта, већ подразумевају и разговоре у циљу добијања средстава из европских фондова и разговоре о привредној сарадњи. Као плод тих разговора, не само да је данас у посети Краљеву и њихово ватрогасно друштво, него ће током октобра Краљево посетити и рукометаши из Марибора, а ја ћу ускоро обићи и наше пријатеље у Марибору како бисмо разговарали и о другим облицима сарадње. Мариборчани су наш старији брат јер се налазе у Европској унији. Кроз заједничку сарадњу у оквиру породице, мислим да ћемо успети да, на обострану корист, решимо нека важна питања која муче грађане и Марибора и Краљева“, оценио је Терзић.

Градоначелник Краљева је захвалио добровољним ватрогасцима Марибора који су граду Краљеву донирали 16 ватрогасних возила, али и помагали након земљотреса и поплава.

Представници мариборског ватрогасног савеза су симболичним признањима даривали градоначелнике Краљева и Марибора, команданте добровољних ватрогасних друштава, председнике ватрогасних савеза, добровољне ватрогасце Краљева и Марибора, професионалне ватрогасце Краљева, Удружење „Пријатељство за нова времена“, управе за ванредне ситуације у Краљеву и у Београду, начелника Рашког управног округа и друге.


          

 

 

                                                                                                                                       24.09.2016.

Пасуљ из „Сребрног казана“ на краљевачком кеју

 

Двадесет шесту кулинарско-туристичку манифестацију „Сребрни казан 2016“, у суботу, 24. септембра, свечано је отворио градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је поздравио посетиоце и такмичарима пожелео много среће у надметању. Присутнима се на отварању обратио и жупан словеначког града Марибора др Андреј Фиштравец, као и конзул амбасаде Кубе у Београду Мелба Роса Гарсија Комас.

            Ове године 65 екипа, са 85 кувара, надметало се за признања – свеукупног победника, као и најбољег у категорији професионалаца, аматера и ученика угоститељских школа.

Покровитељ манифестације познате као „Пасуљијада“, коју организује краљевачка Туристичка организација, јесте град Краљево, а међу спонзорима ове године су и ЈП „Србијашуме“, ЈКП „Пијаца“, ЈКП „Путеви“, ЈКП „Водовод“, ЈКП „Чистоћа“, месара „Карађорђева“, „Бристол вода“, пекара „Драшковић“, пекара „Сунце 036“ и други.

            Ова сада већ тродневна манифестација се и ове године одржава на простору градске терасе и кеја, од 23. до 25. септембра. Првог дана одржано је такмичење у припремању рибље чорбе, централни догађај другог дана је надметање у припремању пасуља, а трећи дан је резервисан за ревијално припремање традиционалних јела наше кухиње, за које су, у недељно јутро, задужени победници.

На бини на градској тераси све време такмичења одвијао се разноврстан културно-уметнички програм, а на Тргу српских ратника организовани су и концерт Снежане Ђуришић и велика „Пинкова“ журка. 

          

 

Print Friendly, PDF & Email