Са централног градског трга у Краљеву, тачно у подне у петак, 27. маја, биће послата најлепша разгледница нашег града – матуранти који плешу „плес четворки“, а у 21.00 час, на истом месту, као поклон матурантима – наступа „Амадеус бенд“ – најављено је на конференцији за новинаре организованој поводом „Матурског плеса 2022“.

Према речима руководиоца Школске управе Краљево Бојане Маринковић, претходне две године, због пандемије вируса корона, „Матурски плес“, који је традиција града Kраљева, није било могуће организовати, али ове године ученици завршних разреда краљевачких средњих школа поново плешу на Тргу српских ратника. Од око 2.000 матураната, трогодишњег и четворогодишњег образовања, како је навела, квадрил ће на Тргу плесати 1.179.

Како је изјавила директор Туристичке организације Краљево Ана Миросављевић, краљевачки матуранти ове године неће бити међу онима који покушавају да се упишу у Гинисову књигу рекорда, али ће лепа слика из Краљева, са централног градског трга, отићи у свет.

„Наши матуранти ће бити насмејани и задовољни, а то је најбитније“, поручила је директорка краљевачке Туристичке организације.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је изразио задовољство што се Краљево ове године враћа традиционалном веселом завршетку средње школе својих младих суграђана и што Град, заједно са Школском управом Краљево, Туристичком организацијом Kраљево и Канцеларијом за младе града Краљева, организује „Матурски плес“ за све ученике завршних разреда средњих школа на територији града Kраљева.

„Као поклон града Kраљева, у петак, на Тргу српских ратника, биће одржан концерт ‘Амадеус бенда’. Очекујем да ће краљевачки матуранти, средњошколци, али и други Краљевчани, доћи да уживају у концерту“, поручио је градоначелник Терзић, позвавши све суграђане на концерт, али најпре на подневно дружење са највећим богатством које град има – краљевачком младошћу.

Први „Матурски плес“ на Тргу српских ратника у центру града краљевачки средњошколци извели су 2005. године, захваљујући партнерским и братским везама са словеначким градом Марибором, будући да је Плесни савез Словеније идејни творац ове манифестације. Главну улогу у организовању квадрила у нашем граду имало је Удружење грађана „Пријатељство за нова времена“, које је најпре било организатор, а потом, уз Град, преко Туристичке организације, суорганизатор плеса.

Ове године, најстарији краљевачки средњошколци плесаће уз звуке оперете „Слепи миш“ Јохана Штрауса шеснаести, а не „пунолетни“ – осамнаести пут, због двогодишње паузе условљене пандемијом.

Print Friendly, PDF & Email