Уочи дана када цео свет слави децу – 20. новембра, у СОС Дечијем селу Краљево обележен је Светски дан детета и дечјих права. Први пут установљен 1954. године, овај дан се обележава са циљем да се истакне важност и појача свест о важности добробити деце у целом свету. Управо на овај дан 1959. године, Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је и Деклерацију о правима детета, док је тридесет година касније, 1989. године, усвојена Конвенција о правима детета. Стога је 20. новембар у целом свету изузетно важан дан.

Од 2005. године, у хранитељским породицама СОС Дечијег села Краљево дом је нашло 170 деце из целе Србије. Многи од њих су већ одрасли, храбро корачају кроз живот, имају своје породице, а хранитеље, едукаторе и Дечије село доживљавају као породицу у којој увек могу добити подршку, савет и љубав. Брига о младима спроводи се кроз све програме и пројекте, а 2016. године покренут је и центар „Јаки млади“ усмерен управо на младе узраста од 16 до 30 година који су одрасли у систему алтернативног старања и имају статус детета без родитељског старања.

Захвалност руководству и свим запосленима у овој установи, који су се, како је истакао, „трудили да надокнаде одсуство породице свој деци која су дошла у наш град, који су им током претходних 17 година мењали очеве и мајке и трудили се да их изведу на прави пут“, упутио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом посете СОС Дечијем селу Краљево поводом обележавања овог значајног датума. Он је указао на то да су, после завршетка Основне школе „Вук Караџић“ на Берановцу, дечаци и девојчице настављали средњошколско образовање у школама на територији града Kраљева и многи од њих су добили запослење и постали здраве личности, што је најважније.

„У претходних неколико недеља обавили смо више састанака са руководством СОС Дечијег села у Kраљеву како бисмо пронашли модалитете за даље финансирање Села, јер ова установа треба да настави да функционише. Она има веома значајну улогу у нашем друштву. Трудићемо се сви заједно да помажемо деци која живе у Дечијем селу у Краљеву, али и да помажем и другој деци која су у оквиру својих биолошких породица тако што обезбеђујемо средства за различита социјална давања“, поручио је градоначелник Краљева

У присуству гостију, међу којима су били и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић и помоћник министра Биљана Зекавица, задужена зе Сектор за социјалну заштиту, рад СОС Дечијих села Србија представила је национална директорка Весна Мраковић Јокановић.

Директорка СОС Дечијег села Краљево Биљана Зорић Димић је истакла да су дечја права уткана у рад Села током свих 17 година рада.

„Нека од основних права – право на живот, на правилан развој, право на детињство, на живот без дискриминације, на одрастање са браћом и сестрама… само су нека од тих права на која обраћамо пажњу током боравка у Дечијем селу. Нама је изузетно важну што су данас са нама представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и градоначелник и представници града, наши блиски сарадници и пријатељи Дечијег села, који нам на овај начин помажу да подигнемо свест јавности о значају поштовања дечјих права“, истакла је директорка.

СОС Дечије село Краљево подржава јединствен концепт бриге о деци и младима, који не могу да остану у својим биолошким породицама. Чини га мрежа хранитељских породица и програми подршке за младе, до њиховог потпуног осамостаљивања. Хранитељи живе са децом и младима, у породичним кућама у оквиру Села, усмеравајући њихов развој и водећи домаћинство, уз свакодневну подршку стручног психо-педагошког тима. Село омогућава породично окружење за већи број деце, па биолошка браћа и сестре могу да остану заједно.

У СОС Дечијем селу Краљево се снажно залажу за право детета да одраста у брижном окружењу које промовише њихов пун потенцијал. Деца са неадекватним родитељским старањем или без родитељског старања су посебно изложена опасности да им такво окружење буде ускраћено. Обележавање Светског дана деце и дечјих права прилика је да се још једном скрене пажња на важност поштовања права деце, са посебним акцентом на децу без родитељског старања, која спадају у најрањивију групу.

Print Friendly, PDF & Email