Град Краљево је, низом активности Одељења за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева, обележио Међународни дан смањења ризика од катастрофа.

Централном догађају, вежби цивилне заштите – евакуација наставног, ненаставног особља и ђака Основне школе „Олга Милутиновић“ Годачица у случају земљотреса, присуствовао је и градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима.

Како је истакао градоначелник, Краљевчани су у претходних десетак година, нажалост, доживели и земљотресе и, неколико пута, поплаве, зато је важно да, у сарадњи са основним и средњим школама на територији града, наше најмлађе суграђане, који похађају основне и средње школе, научимо како треба да се понашају када дође до неке од природних катастрофа.

„Међународни дан смањења ризика од природних катастрофа, у сарадњи са Одељењем за послове цивилне заштите Градске управе града Kраљева, Сектором за ванредне ситуације и Школском управом, обележили смо акцијом којом смо показали да деца у Основној школи у Годачици знају како да реагују у случају да дође до земљотреса. Трудићемо се да овакве обуке прођу деца у свим основним и средњим школама на територији Града, уз велику наду да ће нас природне катастрофе у будућности заобићи“, истакао је Терзић.

Према речима руководиоца Одељења за послове цивилне заштите Здравка Максимовића, Међународни дан смањења ризика од катастрофа се први пут спроводи на територији града Kраљева.

„Истовремено радимо вежбу симулације земљотреса у свим основним школама. Карактеристично за ову вежбу јесте да је изводе и запослени у школи односно наставници, учитељи, директори, помоћно особље и ученици, самостално, без учешћа професионалаца“, појаснио је Максимовић, па додао:

„Надамо се да ћемо уз подршку Канцеларије за управљање јавним улагањима, али и Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Сектора за ванредне ситуације, успети да овакву вежбу уведемо као обавезан елемент у основном образовању како би све школе, сваке године, истовремено пролазиле ову врсту вежбе. Битно је истовремено реаговање, јер нас катастрофа све погађа у исто време.“

Како стручњаци тврде, првих пет минута спасавају живот односно дају изглед тог сценарија након катастрофа, због тога је битно да цело наше друштво спремимо за одговор у првих пет минута катастрофе.

Ове године подршку Одељењу за послове цивилне заштите, поред Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларије за управљање јавним улагањима, пружиле су и Стална конференција градова и општина и Добротворни фонд Српске православне цркве „Човекољубље“. Вежби у Годачици присуствовали су и представници Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије.

Пре вежбе цивилне заштите – евакуација наставног, ненаставног особља и ђака школе у Годачици, Одељење за послове цивилне заштите  је организовало и вежбу употребе мобилних противплавних система ГИР 2021 – постављање мобилних противплавних система у циљу одбране предузећа „ГИР“ од поплава, будући да је ГИР означен као најризичнија тачка када су у питању могуће поплаве од изливања околних река, али и као локација где је могуће реаговати са таквим противплавним системима.

Print Friendly, PDF & Email