Први „Дани породице“, у Перлезу код Зрењанина, окупили су 12. августа представнике Зрењанина, Новог Сада, Шапца, Суботице, Сомбора, Кикинде, Врбаса, Ирига, Темерина, Сечња, Житишта, Нове Црње, Владимироваца, Трговишта, Тополе, Ужица, као и нашег града.

Град Краљево је на штанду, поред богатог и разноврсног промотивног материјала о својим туристичким потенцијалима, изложио и информације о томе шта све чини у циљу повећања наталитета и бриге о породици, будући да се залаже за породичне вредности и очување институције породице у сваком смислу.

Чланица Градског већа града Краљева задужена за социјалну политику и бригу о деци и породици Ивана Базић, са две одборнице Скупштине града Краљева, представила је на првој манифестацији ове врсте другим локалним самоуправама, али и организаторима и високим званицама и гостима, одлуке Града Краљева односно Градског већа и Скупштине града усмерене ка бризи о породици, деци, опстанку…

Град Краљево непрестано активно ради на изналажењу нових начина да помогне стварање и оснаживање породице. Како истиче чланица Градског већа Ивана Базић, све чешће се, по упознавању са примењеним мерама у граду Краљеву, од релевантних и компетентних људи могу чути речи хвале за нашу локалну самоуправу. Краљево истичу као „сјајан пример правих и према потребама грађана креираним мерама пронаталитетне политике“.

Град Краљево, у циљу повећања наталитета, настоји да помогне и породицама са децом, али и онима које желе а не могу да добију потомке. У последње три године, може се похвалити повећањем броја новорођенчади. Прикључио се Покрету за децу „Три плус“. Субвенционише цену комуналних услуга породицама са троје и више деце, а оне које нису у прилици да остваре попуст на плаћање ових комуналних услуга добијају 10.000 динара. Једнократну новчану помоћ добијају незапослени родитељи, старатељи или усвојиоци у породици са двоје и више деце од седам до 15 година, која похађају основну школу. И незапослене породиље остварују право на новчану помоћ, уколико испуњавају услове. Право на једнократну новчану накнаду за прворођено дете имају и мајке са пребивалиштем на територији града Краљева.

Град Краљево издваја и средства за вантелесну оплодњу – за сваки покушај уз услов да жена нема више од 50 година. Једини у Србији омогућава накнаду трошкова за вантелесну оплодњу и у иностраним здравственим установама. Максималан износ средстава који породица може да добије у току једне године је 300.000 динара.

Град надокнађује део трошкова боравка деце у предшколској установи чији је оснивач друго правно или физичко лице на његовој територији, а субвенционише и трошкове исхране и одржавања хигијене смештајног простора деце предшколског узраста запослених у за то наменски уређеном простору код привредних субјеката – привредних друштава и предузетника са седиштем на територији града Краљева.

Са свим овим мерама града Краљева упознали су се учесници и посетиоци манифестације „Дани породице“, коју је отворио министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Ратко Дмитровић. Министар је истакао да су „Дани породице“ доказ да се свест о систему вредности човековог постојања мења и да деца поново заузимају врх на скали личних и друштвених вредности. Приступ подршке младима и породици, како је рекао, заузела је и Влада Србије, у чијем је и он саставу. Он је истакао да је скала личних вредности поремећена, те се многи хвале аутомобилима од 100.000 евра, а не децом и стварањем новог живота који ће да нас обогати и остане највећа вредност иза нас. Поред тога, Србија годишње губи готово 90.000 становника, што по основу односа наталитета и морталитета, што због одласка младих у иностранство.

Министар Дмитровић је указао и на то да новац није пресудан у демографији, јер да је пресудан, Шведска и Финска, Данска и Немачка имале би породице са по петоро деце.

„Пресудно је оно што ви имате, а ви имате љубав и сматрате да ваш живот има оправдање и да је дат вама да бисте га ви дали некоме другом”, рекао је министар и поручио људима који имају децу да се мора ширити прича о томе колико је лепо имати дете.

Министар је на шеталишту уз Бегеј, заједно са рвачем Зурабом Датунашвилијем и глумцем Миодрагом Радоњићем, открио плочу првог Породичног корзоа, у присуству Радоша Пејовића, покрајинског секретара за социјалну политику и демографију и идејног творца манифестације, градоначелника Зрењанина Симе Салапуре и Марије Стајић, представнице Међународне организације за породицу. Докторка Даница Грујичић и градоначелник Зрењанина потписали су Споразум о сарадњи између Фондације „Заједно за младе“ и Града Зрењанина. Подељене су и картице 3+ породицама са троје и више деце.

Подаци говоре да годишње Србију напусти више од 90.000 људи – 50.000 више умре него што се роди и још 40.000 напусти земљу у потрази за бољим животом. Идеја „Дана породице“ је буђење свести да је свака рођена беба победа за нацију, да је свака мајка која роди дете понос нације и да је сваки млад човек који остане у својој средини да ради и ствара породицу – херој нације.

„Дани породице“, како је речено, требало би да постану традиционални. У парку поред Бегеја биће саграђени бунгалови, организовани концерти и изложбе за децу, школе родитељства, дефилеи дечјих колица, такмичења породица у кувању, подела помоћи најугроженијим породицама и други садржаји који негују заједништво и култ породице.

Манифестацију су помогли Министарство за бригу о породици и демографију, Покрајински секретаријат за социјалну политику и демографију, Покрајински секретаријат за туризам и привреду и Град Зрењанин, а главни организатор је породична организација „Породична Србија“.

Print Friendly, PDF & Email