Министар Игор Мировић, задужен за област привреде у техничкој Влади Србије, и градоначелник града Краљева Драган Јовановић, са сарадницима, састали су се данас у Фабрици вагона Краљево са представницима Штрајкачког одбора и заступником капитала ФВК. Овај састанак је био најављен као следећи корак у преговорима око решавања проблема након што су радници ФВК одблокирали пругу, захваљујући договору са градоначелником Краљева Драганом Јовановићем и градоначелниковом разговору са министром Игором Мировићем.   

            Министар Игор Мировић рекао је да ће бити спроведена ванредна контрола досадашњег пословања Фабрике вагона у Краљеву, јер је држава издвајала средства, а радницима се дугују плате.

Прво ћемо морати да пошаљемо једну ванредну контролу која ће утврдити начин реализације свих обавеза и трошења средстава које је раније држава опредељивала за производњу у Фабрици вагона, и мораћемо да уђемо брже у прављење плана реструктурирања, како би један део људи видео перспективу у самој фабрици", рекао је Мировић.

Он је после састанка са штрајкачима истакао да ће наложити да се у сарадњи са заступницом капитала Фабрике вагона план реструктурирања што брже направи.

Проблем због којег људи штрајкују је огроман број неисплаћених зарада, иако је држава финансијски помагала реализацију одређених пројеката, у овом тренутку ми немамо одговор на шта су та средства отишла", рекао је Мировић. Како је навео, није могуће да држава са више стотина милиона помаже неке пројекте, а да радници од тога немају ништа. Њима се дугује огроман број зарада, и веома конкретно траже хитну исплату четири заостале зараде. Сутра настављамо преговоре и о томе ћу известити руководство Владе, јер као министар немам у овом тренутку могућности да одговорим на њихов конкретан захтев", истакао је Мировић.

Члан штрајкачког одбора Горан Вујанац рекао је новинарима после састанка са Мировићем да радници Фабрике вагона захтевају исплату још четири минималне зараде, поред једне исплаћене јуче.

Ми смо минимум својих захтева изнели министру, тражимо исплату још четири минималца на руке до 28. фебруара, јер, као што смо рекли министру, немамо пара ни за лечење, ни за хлеб, а онда настављамо разговоре о динамици исплата заосталих плата", рекао је Вујанац.

Радници Фабрике вагона штрајкују више од осам месеци, захтевајући исплату између 15 до 20 зарада, оверу здравствених књижица, повезивање радног стажа у последње три године, као и преиспитивање рада пословодства.

Након састанка са штрајкачким одбором ФВК, министар Игор Мировић и градоначелник Краљева Драган Јовановић су одржали краће састанке и са представницима „Аутотранспорта“, „Пластметала“ и „Гибњаре“, који такође имају великих проблема.

 

 


Print Friendly, PDF & Email